Вимоги безпеки під час виконання газополум’яних робіт


Вимоги безпеки під час виконання газополум’яних робіт

Газополум’яні роботи відносяться до робіт з підвищеною небезпекою для виконання яких відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 26.10.2011 р. № 1107 (із змінами, що внесені постановою Кабінету Міністрів України від 07.02.2018 р. № 48) роботодавець повинен отримати Дозвіл.

У відповідності з діючими положеннями до газополум’яних робіт допускаються особи не молодше 18 років, які пройшли спеціальне навчання з додатковою перевіркою знань з правил техніки безпеки і оформленням результатів перевірки в журналі встановленої форми, що мають кваліфікаційне посвідчення. Повторний інструктаж повинен проводитися адміністрацією не рідше 1 разу на 3 міс, а також перед кожною новою роботою. При вступі на роботу газозварники проходять попередній медичний огляд, а при подальшій роботі — періодичні медичні огляди.

Для захисту очей і обличчя електрозварників слід застосовувати маски та щитки, в оглядові отвори яких зовні вставлені прозорі скла — світлофільтри, що захищають від бризок та крапель розплавленого металу.

Місця виробництва газополумяних робіт повинні знаходитися від спалимих матеріалів у радіусі не менше 5 м, а від вибухонебезпечних матеріалів і установок (в тому числі газових балонів і газогенераторів) не менше 10 м. Відстань від зварювальних проводів до гарячих трубопроводів та балонів з киснем встановлюється не менше 0,5 м, а з горючими газами — не менше 1 м. Робочі місця в приміщеннях при зварюванні відкритою дугою відокремлюються від суміжних робочих місць і проходів негорючими екранами висотою не менше 1,8 м. При роботі на відкритому повітрі декількох зварювальників поблизу один одного та на дільницях інтенсивного руху людей ставляться аналогічні екрани.

Забороняється проводити газове зварювання, різання та інші види газополум’яної обробки металів із застосуванням СВГ у цокольних і підвальних приміщеннях, а також в колодязях, шахтах та інших підземних спорудах.

Газові балони повинні бути забезпечені від ударів і дії прямих сонячних променів, а також віддалені від опалювальних приладів на відстань не менше 1 м. Газові балони дозволяється перевозити, зберігати, видавати і отримувати тільки особам, які пройшли навчання щодо поводження з ними. Порожні балони зберігаються окремо від наповнених. При експлуатації, зберіганні та переміщенні кисневих балонів повинні бути забезпечені заходи проти їх зіткнення з мастильними матеріалами, а також з одягом та обтиральними матеріалами, що мають сліди масел.

Стаціонарні газорозбірні пости повинні розміщуватись в металевих шафах з отворами для вентиляції. Шафи фарбуються олійною фарбою в червоний колір і мають напис білою фарбою — «Горючий газ», «Небезпечно». Відстань між шафами газорозбірних постів горючого газу і кисню повинна бути не менше 150 мм. Шафи повинні розміщуватись на висоті не менше 0,6 м від підлоги до низу шафи. Тиск газу, який подається газопроводом до робочого поста, не повинен перевищувати 0,15 МПа (1,5 кгс/см2). При тиску газу >0,15 МПа (5 кгс/см2) на газопроводі повинен бути встановлений регулятор для зниження тиску газу.

Під час роботи балони з скрапленим вуглеводним газом (далі — СВГ) повинні бути у вертикальному положенні. Балони із стисненим природним газом можуть бути в нахиленому положенні вентилем догори. Mаксимально допустима температура балона СВГ ≤450 С.

Переносні пальники і пересувні агрегати приєднуються до газопроводів і балонів СВГ за допомогою гумотканиннв на тиск 0,63 МПа (6,3 кгс/см2). Довжина рукава не повинна перевищувати 30 м. Він повинен складатись не більше як з трьох окремих кусків, з’єднаних між собою гофрованими двосторонніми ніпелями. Кінці рукавів повинні надійно закріплюватись на газопроводі і на пальнику хомутами. Крім крана, який є на пальнику або на пересувному агрегаті, повинен бути вимикальний кран, розташований до місця приєднання рукава. Рукави повинні бути захищені від пошкоджень. Забороняється користуватись замоченими рукавами, не допускається попадання на рукави вогню, іскор та інших предметів.

Перед початком роботи рукави підлягають огляду і не рідше 1 раз в 3 місяці. Забороняється продувати рукави для горючих газів киснем, кисневий рукав — горючим газом, а також замінювати рукави один одним. Дефектні місця рукава повинні бути вирізані, а окремі куски з’єднані гофрованими ніпелями. Забороняється виконувати з’єднання рукавів гладкими трубками. Газопроводи, арматура, апаратура і прилади повинні оглядатись не рідше 1 разу за зміну. Працівники, які виконують газополум’яні роботи, повинні бути забезпечені спецодягом і ЗІЗ.

При експлуатації установок для газополум’яної обробки металів забороняється:

  • відбирати зріджений вуглеводний газ з балонів при зниженні в них тиску нижче за встановлений паспортами приєднаного газового обладнання, залишковий тиск газу в балоні повинен бути не менше 0,05 МПа (0,5 кгс/см2);
  • допускати стикання балонів, а також шлангів з струмопровідними приводами;
  • ремонтувати пальники, різаки та іншу апаратуру на робочому місці.

Джерело: Управління Держпраці

Матеріали до теми


Про реалізацію прав працівників на безпечні умови праці
Систематичний і достовірний збір даних про стан охорони праці і травматизм на виробництві є об’єктивним підґрунтям для здійснення аналізу всіх ...
Щодо безпеки праці на підприємстві з постачання теплової енергії
Фахівцями Південно-Східного міжрегіонального управління Державної служби з питань праці було проведено інформаційно-роз’яснювальну роботу з працівниками теплопостачального підприємства після закінчення опалювального ...