Опалювальний сезон: як зекономити кошти та водночас збільшити безпеку котлів


Опалювальний сезон: як зекономити кошти та водночас збільшити безпеку котлів

Одним із головних чинників, що впливають на безпечну і надійну експлуатацію котлів, є якість підготовки теплоносія (води) для котлів та тепломеханічного обладнання, дотримання вимог проектної, експлуатаційної та ремонтної документації заводів-виготовлювачів.

Під час перевірок державні інспектори Держпраці неодноразово фіксували випадки експлуатації котлів з несправними пристроями для докотлової обробки води, підживлення котлів сирою водою.

Так, проблему створили собі навчальні заклади Володимирецького району Рівненській області, які безвідповідально поставилися до захисту дороговартісного обладнання від накипу. В закладах були встановлені сучасні твердопаливні котли закордонного виробництва KWM-S. Вони обладнані сучасними приладами та пристроями безпеки, контрольно-вимірювальними пристроями та апаратурою, внаслідок чого підтримується оптимальний процес горіння. Коефіцієнт корисної дії таких котлів досягає 80–85%, що забезпечує економію та ефективне використання палива. Однак, внаслідок відсутності належної системи водопідготовки, котли вийшли з ладу за 3–5 років експлуатації. Закладам довелося повернутися до котлів марок НИИСТУ та Універсал, спроектованих у 60-ті роки минулого століття. Їх ККД становить приблизно 50%, тобто робота котелень втратила ефективність і за фінансовою складовою, і за якістю обігріву приміщень.

Держпраці наголошує, що нововведеними «Правилами охорони праці під час експлуатації обладнання, що працює під тиском» (НПАОП 0.00-1.81-18, розділ VI «Водно-хімічний режим котлів») установлено, що всі парові котли з природною та багатократною примусовою циркуляцією паропродуктивністю 0,7 т/год і більше, всі парові прямоточні котли незалежно від паропродуктивності, а також всі водогрійні котли повинні бути обладнані установками для докотлової обробки води. Допускається також застосування інших ефективних способів обробки води, що гарантують виконання вимог щодо якості живильної води.

Вибір способу обробки води для живлення котлів і підживлення системи опалення повинен здійснюватися відповідно до вимог експлуатаційної документації виробника. Підживлювання сирою водою котлів, обладнаних пристроями для докотлової обробки води, не допускається.

Для парових та водогрійних котлів з урахуванням вимог цих Правил, інструкцій виробників та інших НД, налагоджувальною організацією повинні бути розроблені інструкції з ведення водно-хімічного режиму та інструкції з експлуатації установки (установок) для докотлової обробки води з режимними картами. Дані інструкції повинні бути затверджені роботодавцем підприємства (установи), яке експлуатує котел, і знаходитись на робочих місцях обслуговуючого персоналу.

Чому нормативно-правовими актами встановлено ці вимоги

Якщо не проводити докотлову обробку води, то відбувається безперервне відкладення накипу і шламу, підвищення відносної лужності котлової води до небезпечних границь. Це призводить до наслідків:

  • розвитку корозії металу;
  • зменшення пропускної здатності труб;
  • збільшення внутрішнього тертя;
  • зниження теплопровідності і енергоефетивності котла;
  • виходу з ладу котла і можливого вибуху;
  • фінансовим затратам на понаднормові витрати палива, на ремонт і заміну котлів та нагрівальних приладів.

Джерело: Управління Держпраці

Матеріали до теми


Про реалізацію прав працівників на безпечні умови праці
Систематичний і достовірний збір даних про стан охорони праці і травматизм на виробництві є об’єктивним підґрунтям для здійснення аналізу всіх ...
Щодо безпеки праці на підприємстві з постачання теплової енергії
Фахівцями Південно-Східного міжрегіонального управління Державної служби з питань праці було проведено інформаційно-роз’яснювальну роботу з працівниками теплопостачального підприємства після закінчення опалювального ...