Нещасні випадки в енергетичній галузі: як попередити?


Нещасні випадки в енергетичній галузі: як попередити?

Порушення нормативно-правових актів з охорони праці при організації безпечної експлуатації електроустановок може призвести до смертельних нещасних випадків.

В енергетичній галузі у 2019 році зростає рівень травматизму в Україні.

Також часто від ураження електричним струмом страждають діти. 20 жовтня у с. Ілавче Теребовлянського району Тернопільській області від ураження електричним струмом постраждав 12-річний хлопець, який зайшов усередину незачиненої трансформаторної підстанції, отримав серйозні опіки лівої руки. У березні цього року стався схожий випадок у м. Чортків — тоді 14-річний юнак загинув на місці від отриманих через ураження електричним струмом травм.

Управління Держпраці вкотре застерігає як дітей, так і дорослих бути обережними та не заходити у приміщення, як можуть становити небезпеку для життя та здоров’я.

Звертаємо увагу, що двері приміщень електроустановок (щитів, збірок тощо) мають бути постійно замкнені, що передбачено у п. 2.2.18 Правил безпечної експлуатації електроустановок споживачів, п. 5.1.12 Правил безпечної експлуатації електроустановок. В електроустановках повинні застосовуватись плакати і знаки безпеки (заборонні, застережні, настановчі, вказівні), виготовлені згідно з вимогами нормативних документів.

Працівники, які виконують роботи на комутаційних апаратах в електромережах напругою понад 1000 В, зобов’язані дотримуватися вимог, які зазначені у Правилах безпечної експлуатації електроустановок споживачів, Правилах безпечної експлуатації електроустановок, Правил технічної експлуатації електроустановок споживачів та інших нормативно-правових актів з охорони праці. Фахівці служб охорони праці зобов’язані контролювати безпечну експлуатацію електроустановок і повинні мати групу IV з електробезпеки. Забороняється покладати на енергослужбу обов’язки, що не входять до її професійної компетенції.

Роботи у діючих електроустановках проводяться за нарядом, розпорядженням та в порядку поточної експлуатації.

Підприємство, установа чи організація, яке займається обслуговуванням електроустановок, обов’язково має отримати дозвіл на виконання робіт та на експлуатацію машин, механізмів, устаткування підвищеної небезпеки. Дозвіл видає Управління Держпраці на безоплатній основі на підставі позитивного висновку експертизи стану охорони праці та безпеки промислового виробництва суб’єкта господарювання.

Джерело: Управління Держпраці

Матеріали до теми


Про реалізацію прав працівників на безпечні умови праці
Систематичний і достовірний збір даних про стан охорони праці і травматизм на виробництві є об’єктивним підґрунтям для здійснення аналізу всіх ...
Щодо безпеки праці на підприємстві з постачання теплової енергії
Фахівцями Південно-Східного міжрегіонального управління Державної служби з питань праці було проведено інформаційно-роз’яснювальну роботу з працівниками теплопостачального підприємства після закінчення опалювального ...