...

Не нехтуйте вимогами безпеки під час роботи з мотоблоком!


Не нехтуйте вимогами безпеки під час роботи з мотоблоком!

У період активних аграрних робіт в приватних господарствах широко використовують мотоблоки. Але робота із цим, невеликим за габаритами, засобом таїть небезпеку, вимагає значних фізичних зусиль та певних навиків.

Недотримання вимог безпеки призводить до нещасних випадків.

Нещодавно такий випадок із тяжким наслідком стався в КП «Рівненський міський трест зеленого господарства». Заступник начальника відділу розслідування нещасних випадків та інспекційної діяльності Управління Держпраці у Рівненській області Лариса Мальованчик повідомила, що комісія, утворена Управлінням, завершила спеціальне розслідування нещасного випадку, що стався з робітником благоустрою  комунального підприємства на приватній присадибній ділянці в Рівному.

Працівнику підприємства для проведення культивації приватної присадибної ділянки, згідно з його заявою, була надана відпустка на один день. Згідно з договором оренди було надано в оренду мотоблок на дві години (для використання його за призначенням на власній присадибній ділянці). Для виконання цієї роботи працівник звернувся за допомогою до робітника дільниці благоустрою, який виконував, за потреби, подібні роботи в оранжереї та теплицях на території підприємства, а також на міських газонах та квітниках.

Згоду робітника було отримано.

Провівши культивацію присадибної ділянки по кругу, робітник благоустрою, який керував мотоблоком, готувався провести захід на чергову захватку на ділянці. Знаходячись на межі між переораною земельною ділянкою та проходом до ділянки, покритим травою (переході «переорана земля – трав’яний покрив», що має ухил 5-7 градусів у бік обробленого ґрунту), робітник втратив рівновагу і впав, ліва нога попала під ножі культиватора, що оберталися, внаслідок чого він отримав травму.

Комісія із спеціального розслідування оглянула місце нещасного випадку та встановила причини його настання. Так, основною організаційною причиною є допуск до роботи (виконання робітником з благоустрою робіт із використанням самохідного виробничого обладнання – мотоблока) без навчання та перевірки знань.

Супутніми організаційними причинами є: відсутність або неякісне проведення відповідного інструктажу, невжиття організаційних заходів щодо унеможливлення потрапляння піших працівників до робочої зони самохідного виробничого обладнання – ножів культиватора мотоблока «Зоря SH 61»;  невиконання посадових обов’язків, невжиття організаційних заходів щодо унеможливлення потрапляння піших працівників до робочої зони самохідного виробничого обладнання та відсутність належного контролю за своєчасним проведенням навчання з питань охорони праці працівників.

За результатами спеціального розслідування комісія визначила 4 особи, причетні до настання нещасного випадку, та запропонувала  заходи з усунення причин його виникнення у зазначені строки. Даний нещасний випадок визнано таким, що пов’язаний з виробництвом

Нагадуємо:

Мотоблок – це самохідний засіб із двигуном внутрішнього згорання – бензиновим або дизельним. Він призначений для виконання різноманітних господарських та агротехнічних задач за умови його агрегатування з відповідним обладнанням..

Іншою назвою мотоблоків є «пішохідний трактор», тобто передбачається управління оператором, що йде позаду та керує напрямком руху, двигуном та трансмісією за допомогою рульових штанг та розміщених на них органів керування.

Така система управління при виконанні сільськогосподарських робіт пов’язана із небезокою травмування та шкідливим впливом вібрацій на організм людини, що передаються через рульові штанги. Особливу небезпеку представляють собою роботи із активними знаряддями, наприклад фрезами, ротаційними боронами, мульчерами тощо. При необхідності використання задньої передачі, можливий наїзд на оператора, що загрожує його життю та здоров’ю.

Відтак, кожному, хто працює з мотоблоком, потрібно ретельно вивчити правила безпечної експлуатації засобу, відповідні інструкції та неухильно дотримуватися всіх вимог безпеки!

Джерело: прес-центр Управління Держпраці у Рівненській області

Матеріали до теми


Боротьба з дискримінацією за ознакою інвалідності в Україні: законодавство та правовий захист
Відповідно до статті 2 Конвенції про права осіб з інвалідністю, дискримінація за ознакою інвалідності – це будь-яке розрізнення, виключення чи ...
Безпека вантажно-розвантажувальних робіт: поради Держпраці
Під час технічної консультації на робочих місцях підприємства целюлозно-паперової промисловості посадовці відділу з питань безпеки праці центрального регіону управління інспекційної ...
Про функціонування системи управління охороною праці
Головний державний інспектор Південного міжрегіонального управління Держпраці Олександр Надельниченко провів інформаційно-роз’яснювальну роботу з працівниками ПрАТ “Українське Дунайське пароплавство”. Фахівець відзначив ...