...

Нагадуємо про заходи безпеки під час підвищення температури повітря


Закликаємо керівників підприємств та організацій ЖКГ вжити заходів із попередження нещасних випадків під час підвищення температури повітря.

Зокрема, організаціям необхідно змістити графік робочого часу. Обмежити роботу працівників, які виконають роботи на відкритому просторі в піковий час. Збільшити технологічні перерви. Розробити графік роботи — по 30 хвилин працівники працюють, 30 хвилин відпочивають. Провести позаплановий інструктаж працівникам.

Підприємствам в умовах підвищеної температури навколишнього середовища звернути особливу увагу та посилити контроль відносно виконання газонебезпечних робіт та робіт в замкнутих просторах (люках, лазах, відстійниках тощо).

Роботи у замкнутому просторі відносять до газонебезпечних робіт, тому що під час його проведення можлива або не виключена можливість виділення в робочу зону вибухонебезпечних чи шкідливих парів, газів, інших речовин, здатних викликати вибух, загоряння в кількостях, що перевищують граничнодопустиму концентрацію.

Особливу увагу рекомендується звернути на забезпечення робітників засобами індивідуального захисту; стан каналізаційних та очисних споруд, забезпечення проведення робіт в колодязях під особистим контролем керівників та спеціалістів підприємств.

Працівники, які виконують роботи у замкненому просторі мають бути забезпечені контрольно-вимірювальними приладами та сигналізаторами шкідливих та небезпечних факторів навколишнього середовища –  лампами ЛБВК, газоаналізаторами, протигазами ПШ-1, ПШ-2.

Роботодавці зобов’язані забезпечити належні умови праці працівникам на виробничих об’єктах в умовах дії високих температур:

  • обмежити виконання робіт підвищеної небезпеки, в тому числі робіт на висоті, робіт в колодязях, шурфах, траншеях, замкнутих просторах, експлуатацію машин, механізмів;
  • відкоригувати розпорядок робочого дня, тривалості робочої зміни та обідньої перерви, збільшити кількість технологічних перерв, а саме: запровадити ранній початок робочого дня і, відповідно його закінчення, зменшити тривалість робочих змін, збільшити обідню перерву;
  • забезпечити працівників питною водою, не допускати їх перегріву;
  • провести позапланові інструктажі з працівниками щодо дотримання вимог безпечного ведення робіт та надання долікарської допомоги у разі сонячного та теплового удару, запаморочення;
  • доукомплектувати медичні аптечки на робочих місцях;
  • проводити медичні огляди на початку робочої зміни працівників, які виконують роботи, що віднесені до робіт з підвищеною небезпекою, або експлуатують об’єкти підвищеної небезпеки тощо.

Джерело: прес-центр Управління Держпраці у Кіровоградській області

Матеріали до теми


Працівникам АЗС про безпечне виконання газонебезпечних робіт: консультація Держпраці
Інспектор Центрально-Західного міжрегіонального управління Держпраці провів інформаційний семінар щодо безпечного виконання газонебезпечних робіт для працівників однієї з АЗС Житомира. Фахівець ...
Про вимоги до безпеки праці під час експлуатації стрічкових конвеєрів
З метою зменшення випадків виробничого травматизму, фахівець відділу гірничого нагляду Центрально-Західного міжрегіонального управління Держпраці роз’яснив працівникам видобувного підприємства вимоги безпеки ...