...

За що пожежники та Держпраці стали штрафувати ОСББ?


За що пожежники та Держпраці стали штрафувати ОСББ?

Держслужба з надзвичайних ситуацій і Держпраці засипають штрафами українські ОСББ (об’єднання мешканців багатоквартирних будинків) та ЖБК (житлово-будівельні кооперативи). Як правило, управління не має грошей на оплату санкцій, тому залишається два варіанти: або стягувати їх із самих мешканців, або йти в суди.

Згідно з планом перевірок Держпраці, ОСББ і ЖБК віднесені до високого ступеня ризику. Тому перевіряють їх суворо. На цей рік заплановані перевірки понад півсотні об’єднань.

Проводити планові перевірки багатоквартирних об’єднань і кооперативів почали навесні з Києва та області. Уже є перші штрафи і досить чималі. Одному з об’єднань мешканців, а конкретно голові ОСББ, виписали цілу купу порушень і наказали виплатити 100 тис. грн. штрафу. Згідно з актом перевірки, який опинився у розпорядженні UBR.ua, інспектори виявили більше десятка порушень: починаючи від порушення правил «промислової безпеки» і закінчуючи правилами охорони праці.

ОСББ і ЖБК закидають штрафами, які доведеться платити мешканцям - фото

Що перевіряють і за що штрафують ОСББ?

На ділі це означає, що голів житлових об’єднань штрафують за:

  • Не проведений вчасно техогляд ліфтів;
  • Не отримані дозволи на введення нових ліфтів в експлуатацію;
  • За помилки під час ремонтних роботи (наприклад, виявлено, що з редуктора приводу ліфтової лебідки підтікає масло, або не перевірено, чи заземлені вихідні електроприлади);
  • Працівники ОСББ не пройшли медогляд;
  • Не проводяться інструктажі з охорони праці (для цього вимагають окреме приміщення);
  • Неправильно оформлені працівники: замість цивільно-правових договорів вимагають укладати трудові договори, якщо майстри, консьєржі, прибиральники та ін. працюють в ОСББ на постійній основі і т.д.

«Ситуація з перевірками ОСББ не нова. Досі в більшості випадків їм вдавалося відбиватися, коли самим, коли за допомогою органів місцевого самоврядування. У цій ситуації виходить відразу кілька порушень з боку перевіряючих органів. Насамперед це те, що перевірці підлягають суб’єкти господарювання, якими ОСББ не є. По-друге, які можна перевіряти у них умови праці, якщо у 90% немає найманих працівників і всі працюють за договорами. Які окремі кімнати для інструкцій можуть бути в житловому будинку?», – зазначив UBR.ua голова комітету ЖКГ, благоустрою, екології та охорони навколишнього середовища Громадської ради при КМДА Олег Попенко.

Нові податки для ОСББ

Найчастіше інспекторів Держпраці бентежить укладення цивільно-правової угоди замість трудового договору. Іншими словами, замість того, щоб найняти працівника, ОСББ співпрацює з ним як з підрядником. Обидва способи законні, але мають ряд відмінностей («цивільно-правовий договір має ознаки трудового» – так трактує це Держпраці).

При трудовому договорі співробітника оформляють у штат, із записом до трудової книжки, робочим розкладом тощо. При цивільно-правовій угоді прописується конкретне завдання, обсяги робіт і час їх виконання. Від голів вимагають усіх оформляти за трудовим договором, брати в штат, гарантувати права працівникові, оплачувати відпускні, лікарняні, гарантувати соцзабезпечення та ін.

«Проблема в тому, що ОСББ – це і є об’єднання жителів, а не прибуткове промислове підприємство. Немає можливості у людей ще й вишукувати власні кошти на податки, які потім незрозуміло куди йдуть. І поки економічно складається так, що різниця між доходами і необхідними витратами колосальна! Якщо всіх оформляти за трудовим договором, тоді середній внесок в ОСББ повинен бути не 5 грн., А 14 грн. і вище », – зауважив у розмові з UBR.ua керівник Асоціації ОСББ« Розвиток самоврядування» Станіслав Драганов.

Перевіряють, як підприємства

На жаль, кажуть юристи, чинне законодавство не передбачає глобальної різниці в підходах до перевірки ОСББ та суб’єктів господарської діяльності. Для квартирних об’єднань не передбачено ніяких поблажок і можливостей не оформляти будь-яку кадрову документацію.

«Держпраці всіх перевіряє фактично за одним списком питань і з одним підходом. Є невідповідність або відсутність документа – буде акт. Слід зазначити, що в незалежності від розміру нарахованих штрафів їх практично завжди оскаржують в судовому порядку, як мінімум для того, щоб відстрочити виплату штрафів», – пояснив UBR.ua ситуацію адвокат, керуючий партнер ЮК« Альянс Правових Сил »Віталій Собкович.

Виходить, доки законодавчо не розмежують інспектування прибуткових комерційних підприємств і неприбуткових ОСББ, у останніх буде залишатися ризик натрапити на перевірку. Але, як показує практика, поки суди все ж стають на бік ОСББ. Хоча на цьому їхні проблеми не закінчуються.

«Їх перевіряють на загальних підставах. Штрафи платити нічим, у ОСББ на штрафи гроші не передбачені. Схоже на лобізм керуючих компаній – у них все є і офіси, і штат оформлений, і умови праці, а у ОСББ всього цього може і не бути. Глава ОСББ може здійснювати діяльність прямо зі своєї квартири в будинку. Відповідно у нього нічого немає і його заганяють в кут перевірками та штрафами. Потрібно писати скарги в Кабмін, можливо мітингувати, і вимагати припинити це свавілля або якось це врегулювати створенням нормативної бази», – підкреслив UBR.ua провідний експерт« Громадського аудиту» Тарас Галайда.

Сигналізація за особистий рахунок

До цих негараздів квартирних об’єднань з Держпраці додалася ще й пожежна інспекція, перевірка якої також загрожує штрафами. Наприклад, Головне управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій в Одеській області почало подавати позови на ОСББ та житлові кооперативи. Від голів вимагають негайно встановити протипожежні системи безпеки в багатоквартирному будинку. Зробити це можна, знову ж таки, за рахунок самих мешканців.

«Це проблема поки не має рішення. Наприклад, 90% київських будинків, переданих до ОСББ, не мають пожежної сигналізації, або вона не працює. Та ж ситуація і з керуючими компаніями. Для відновлення пожежної сигналізації в житлових будинках Києва необхідно як мінімум 400 млн. грн., Якщо брати в масштабах України – це кілька мільярдів. Те, що вимагають ДСНС – це нездійсненний припис», – розвів руками Олег Попенко.

Джерело: Ubr.ua

Матеріали до теми


Кабмін скасував мораторій на окремі види перевірок під час воєнного стану: який бізнес в зоні ризику
Кабмін 8 березня прийняв Постановою № 261, якою поновив заходи державного нагляду (контролю) і державного ринкового нагляду в умовах воєнного ...