Медогляд працівників, які працюють з пестицидами та ядохімікатами


Медогляд працівників, які працюють з пестицидами та ядохімікатами

Особливості організації медичних професійних оглядів працівників, які працюють з пестицидами та ядохімікатами

Держпраці з метою координації роботи щодо організації та проведення медичних професійних оглядів певних категорій осіб нагадує роботодавцям агропромислового комплексу та закладам охорони здоров’я про важливість належної організації та проведення медичних оглядів працівників, які працюють з пестицидами та ядохімікатами.

Так, у складі лікарської комісії, яка проводить медичний огляд працівників підприємств, які працюють з пестицидами та ядохімікатами, відповідно до п. 2.2.1, 2.2.6, 2.2.8, 2.2.9, 2.2.10 Додатку 4 наказу МОЗ України від 21.05.2007 р. № 246 (далі — Порядок) обов’язково має бути лікар-алерголог.

Відповідно до п. 2.8 Порядку, у разі відсутності лікаря в закладі охорони здоров’я, до проведення медичних оглядів може бути залучений на договірній основі лікар-алерголог з іншого закладу.

Зауважимо, що потрапляння пестицидів у організм працівника викликає утруднення дихання, ураження центральної нервової системи, сильний головний біль, розлади шлунку, підвищення температури та навіть настання коми. Постійні надходження пестицидів в організм людини, супроводжуються різким зниженням маси тіла, слуху, розвитком катаракти, алергічних реакцій.

Лише своєчасне виявлення ранніх ознак гострих і хронічних професійних захворювань (отруєнь), розв’язання питання щодо можливості виконувати ту чи іншу роботу, збереже здоров’я працівника та запобіжить розвитку погіршення стану здоров’я під час його трудової діяльності.

Джерело: Управління Держпраці

Матеріали до теми


Видача наряд-допуску для виконання робіт на висоті: дбаємо про безпеку
Порядок безпечного виконання робіт на висоті регламентовано Правилами охорони праці під час виконання робіт на висоті (далі – Правила). На ...
Як працівника допустити до робіт підвищеної небезпеки: 9 кроків
Робота підвищеної небезпеки та кримінальна відповідальність Алгоритм допуску працівника до роботи підвищеної небезпеки Зразки документів для організації безпечної роботи   ...