Коли створюється служба охорони праці на підприємстві


Коли створюється служба охорони праці на підприємстві

На кожному підприємстві на основі Типового положення про службу охорони праці, затвердженого наказом Держнаглядохоронпраці України від 15.11.2004 р. № 255 (далі — Типове положення) має бути розроблене і затверджене Положення про службу охорони праці.

Обов’язок щодо розробки та затвердження такого Положення покладено на роботодавця.

Положення про службу охорони праці відповідного підприємства розробляється і затверджується відповідно до 1.2 Типового положення, яким визначається структура служби охорони праці, її чисельність, основні завдання, функції та права її працівників відповідно до законодавства.

При цьому, згідно зі ст. 15 Закону України «Про охорону праці» та п. 1.4 Типового Положення на підприємстві з кількістю працюючих менше 50 осіб функції служби охорони праці можуть виконувати в порядку сумісництва особи, які мають відповідну підготовку. Тобто, за вказаних вище обставин на підприємстві функція служби охорони праці, зокрема, інженера з охорони праці, може бути покладена на працівника, прийнятого на роботу за трудовим договором у порядку сумісництва.

Необхідно зазначити, що на підприємстві з кількістю 50 працівників і більше інженер з охорони праці не може працювати за сумісництвом.

Водночас на підприємствах, де працює менше 20 осіб, для виконання функцій служби охорони праці можуть залучатися сторонні спеціалісти, які мають відповідну підготовку, на договірних засадах.

Навчання та перевірка знань з питань охорони праці працівників служби охорони праці проводяться в установленому законодавством порядку під час прийняття на роботу та періодично один раз на три роки.

Джерело: Управління Держпраці

Матеріали до теми


Видача наряд-допуску для виконання робіт на висоті: дбаємо про безпеку
Порядок безпечного виконання робіт на висоті регламентовано Правилами охорони праці під час виконання робіт на висоті (далі – Правила). На ...
Як працівника допустити до робіт підвищеної небезпеки: 9 кроків
Робота підвищеної небезпеки та кримінальна відповідальність Алгоритм допуску працівника до роботи підвищеної небезпеки Зразки документів для організації безпечної роботи   ...