Безпека праці на ливарному виробництві


Безпека праці на ливарному виробництві

Виробничий процес виливки чавуна складний і має багато небезпечних виробничих факторів, які є шкідливими для життя та здоров’я працюючих.

На жаль, є нещасні випадки. Зокрема, смертельний випадок стався на початку роботи першої зміни з плавильником металів одного з підприємств Рівненської області. Плавильник, порушуючи всі вимоги безпеки, завантажив на розплавлений метал від попередньої плавки тонкостінний листовий метал, що за технологією плавки забороняється. Внаслідок цього відбувся виплеск розплавленого металу. Плавильник отримав опіки полум’ям ІІ–ІІІ АБ ступеня понад 90% поверхні тіла. Смерть потерпілого настала від опікового шоку.

Тому потрібно знати вимоги безпеки і суворо їх дотримуватися. Технологічний процес виготовлення чавунного литва виконується у наступному порядку: сортування шихтових матеріалів — подрібнення, галтування шихти — сушка шихтових матеріалів — склад шихтових матеріалів — плавка чавуну в плавильних агрегатах — виготовлення формувальної суміші для опок — виготовлення стрижнів — виготовлення самих опок (пів. форм) — вкладання стрижнів у форми та обдув форм — спаровка опок — заливання форм рідким металом — охолодження форм — вибивка форм — відбивання ливників від відливок — очистка та обрубка відливок/ливників — контроль якості, готова продукція.

Шихтові матеріали, які надходять на підприємство, повинні мати сертифікати якості. Шихтові матеріали на території підприємства зберігаються в тарі, або штабелях, на шихтовому дворі ливарного цеху в бункерах або ящиках.

Приймання, сортування, розвантаження і перевірка металевого брухту на вибухобезпечність і відсутність легкозаймистих речовин проводиться на дільниці шихтовки.

На ливарному підприємстві повинен бути призначений відповідальний за проведення робіт з ідентифікації вибухонебезпечних робіт, який після завершення курсу в Центрі розмінування Збройних Сил України в м. Кам’янець-Подільський повинен отримати Сертифікат про допуск до ідентифікації вибухонебезпечних предметів.

Для забезпечення безпечної роботи електропечей, отримання необхідного складу виплавленого чавуну та економії часу і електроенергії шихтові матеріали перед завалкою в піч подрібнюються до кусків, за розміром не більше 300х200х150 мм, по вазі не важче 15 кг, без наявної вологи та мастил.

Технологічна операція подрібнення чавунного металобрухту виконується з використанням копрової «баби» і крана. Сталевий брухт подрібнюється різаком. Тонкостінна сталь товщиною менше 6 мм. не повинна потрапляти в переробку, відкидається в окрему баддю з подальшим вивезенням з території підприємства.

Замкнуті посудини, резервуари та інші порожні предмети (балони, бочки, циліндри тощо) звільняються від вмісту крижаних пробок і вологи. Усі порожні предмети повинні бути доступними для огляду їх внутрішньої поверхні, для цього горловини повинні бути відкриті, днища розкриті або мати другий отвір.

Якщо елементи металобрухту виявляються окислені (наявна іржа), чи забруднені, то вони подаються в галтовочний барабан, встановлений в шихтовій дільниці підприємства.

Щоб уникнути викидів металу під час плавки чавуну в плавильних агрегатах, весь подрібнений та відсортований шихтовий матеріал піддається сушці, з метою видалення з поверхні шихти масла, вологи, легкоплавких кольорових матеріалів і сплавів.

У виробничих приміщеннях робочі місця і проходи повинні утримуватись в чистоті та не захаращуватися устаткуванням, зливками, заготовками й відходами виробництва. Скрап, сміття необхідно своєчасно вивозити, а прибирання робочих місць і виробничих приміщень треба проводити що змінно.

Плавка чавуну виконується із застосуванням плавильних агрегатів: середньочастотної індукційної плавильної печі, дугової сталеплавильної печі, індукційної плавильної печі.

Шихта для плавки укладається плавильником в піч щільно під верх тигеля, в 3–4 прийоми по мірі розплавлення попередніх завантажень. Введення домішок в розплавлений метал при легуванні виконується лопатою, обережно, не допускаючи сплесків і бризок металу. Вимірювання температури металу здійснюється в кінці плавки з допомогою короткочасно занурюваного термометра або за допомогою пірометрів. Плавильнику забороняється перегрівати метал температурою вище 1450 С.

Перед завантаженням шихти на нову плавку в печі повинно залишитися не менше 1/5–1/3 тигеля розплавленого металу. На дно тигеля необхідно завантажити прогалтований зворот власного виробництва розміром не більше 150 мм в найбільшому вимірі. Після того, як рідкий метал накритий зворотом власного виробництва, завантажується шихта в такій послідовності: чавунний брухт; навуглецевувач; сталевий брухт; ливарний або переробний чавун; феродобавки. Інший порядок завантаження шихти в електропіч ВВС неприпустимий. Забороняється в електропіч кидати тонкостінну листову сталь.

По досягненні необхідної температури розплавленого металу до готовності, проводять його розливку. Перед зливом розплавленого метала з електропечі, плавильник проводить зняття шлаку скребком. Зібраний шлак скидається в спеціальний короб, що встановлений в шлакових приямках.

Підйом і поворот кришки електропечі проводиться за допомогою гідравлічного циліндра. Розлив металу проводиться шляхом нахилу електропечі в одну сторону на кут 95 град. за допомогою двох циліндрів. Після розливу металу електропіч повертається у вихідне положення і цикл може повторюватись знову.

Всі операції, пов’язані з дотиком до тигеля (завантаження та довантаження шихти, перемішування сплаву, зняття шлаку та ін.), проводиться при знятій напрузі з індуктора.

У випадку повного зливу металу, потрібно очистити тигель від залишків шлаку, оглянути тигель, впевнитись у його справності (відсутності тріщин, випуклостей, прогинів) та повернути піч в нормальне положення.

Розплавлений метал з печі переливається в чайникові ковші. Чайникові ковші кран-балкою подаються до формувальної дільниці, де здійснюється заливання форм рідким металом. Після охолодження форм здійснюється вибивка форм та відбивання ливників від відливок. Виконується очистка та обрубка відливок.

Джерело: Управління Держпраці

Матеріали до теми


Про реалізацію прав працівників на безпечні умови праці
Систематичний і достовірний збір даних про стан охорони праці і травматизм на виробництві є об’єктивним підґрунтям для здійснення аналізу всіх ...
Щодо безпеки праці на підприємстві з постачання теплової енергії
Фахівцями Південно-Східного міжрегіонального управління Державної служби з питань праці було проведено інформаційно-роз’яснювальну роботу з працівниками теплопостачального підприємства після закінчення опалювального ...