«Жовті лінії» обмежують забудову з метою безпеки


«Жовті лінії» обмежують забудову з метою безпеки

Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства оновлює державні будівельні норми. Згідно з новими ДБН Б.2.2-12:2018 «Планування і забудова територій”, які вступили в дію з 1 вересня, введено норму щодо «жовтих ліній», які мають обмежувати забудову задля безпеки при можливому руйнуванні будівель.

Про це повідомив заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Лев Парцхаладзе.

«Тепер в генеральних планах населених пунктів і в детальних планах територій обов’язково повинні бути розділи по лініях обмеження. «Жовті лінії» — обмеження забудови з метою безпеки, щоб при можливому руйнуванні будівлі не постраждали інші споруди і не були перекриті шляхи евакуації», — сказав він.

За словами Парцхаладзе, ці лінії визначаються за принципом: чим ближче до евакуаційних шляхів знаходиться будівля, тим нижчою за висотою вона має бути.

Читайте також:  

Нові правила забудови міст діятимуть з 1 вересня: як підвищиться рівень безпеки та комфорту?

Із вересня зупинки громадського транспорту мають проектуватися безпечнішими

Згідно з ДБН, «жовті лінії» обмежують зони можливих завалів житлових, громадських, промислових та інших будівель і споруд, розміщених вздовж магістральних вулиць сталого функціонування, по яких проводиться евакуація населення в особливий період та підтримується транспортне забезпечення виконання рятувальних і невідкладних аварійно-відновлювальних робіт.

Такі лінії обмеження забудови мають визначатися при розробленні документації з просторового планування для категорованих населених пунктів – що мають особливу важливість при цивільному захисті (на території яких розміщені суб’єкти господарювання, що мають важливе економічне і стратегічне значення для економіки і безпеки держави та становлять небезпеку для населення і територій у зв’язку з можливістю радіоактивного, хімічного забруднення чи катастрофічного затоплення).

ДБН «Планування і забудова територій» були розроблені на заміну попередніх будівельних норм, що регулюють містобудування, які діяли ще з 1992 року.

Державні будівельні норми (ДБН) – обов’язкові до виконання нормативні акти, які використовуються під час проектування нових та реконструкції існуючих будівель, кварталів, мікрорайонів відповідно до їх призначення.

Джерело: Мінрегіон України

Матеріали до теми


Важливі моменти під час встановлення генератора
Генератори забезпечують надійне електроживлення, яке фактично обмежується лише запасом палива для роботи пристрою. Подібну техніку часто використовують у аварійних випадках, ...
Алгоритм дій роботодавця під час сигналу «Повітряна тривога»
Негайно слід сповістити співробітників і відвідувачів (у т. ч. у формах, доступних для осіб з порушеннями зору та слуху), повідомити ...
Куди рухається сонячна енергетика в Україні та світі. Які можливості в цій сфері існують для бізнесу
Хоча сонячні панелі вже є важливим джерелом відновлюваної енергії, вони все ще мають потенціал для поліпшення. Які виклики й перешкоди ...