Здоров’я: новий антитютюновий закон набирає чинності 11 липня


Здоров’я: новий антитютюновий закон набирає чинності 11 липня

Закон України від 16 грудня 2021 року № 1978-IX «Про внесення змін до деяких законів України щодо охорони здоров’я населення від шкідливого впливу тютюну» набуває чинності 11 липня.

Вживання тютюну – одна з основних причин смертності, якій можна запобігти. Забезпечення високого рівня захисту здоров’я людей, особливо дітей та молоді, є головною метою нового антитютюнового закону. Про це повідомляє Держпродспоживслужба.

Новий закон регламентує такі зміни:

  • заборонять рекламу та стимулювання продажів тютюнових виробів, електронних сигарет і рідин до них;
  • встановлять штраф за реалізацію особам, які не досягли 18 років, у розмірі 1 020 грн, а у разі повторного порушення протягом року – 10 200 грн;
  • заборонять продаж ароматизованих цигарок і тютюну для самокруток;
  • запровадять відповідальність за паління з використанням пристроїв для нагрівання у всіх громадських місцях і приміщеннях за аналогією з палінням звичайних цигарок.

Раніше писали: Дослідження: за час війни в Україні зросла кількість курців

«Головними цілями законопроєкту є забезпечення високого рівня захисту здоров’я людей, особливо дітей та молоді, від куріння, що сприятиме зменшенню захворюваності та передчасної смертності від неінфекційних хвороб, зокрема, захворювань, спричинених вживанням тютюнових виробів, електронних сигарет і рідин», – йдеться у тексті пояснювальної записки.

Довідка

За оцінками Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ), від хвороб, спричинених вживанням тютюну, щороку помирає понад 8 мільйонів людей у світі. В Україні ця цифра становить майже 130 тисяч осіб. Вживання тютюнових виробів є одним із основних факторів ризику виникнення неінфекційних захворювань, на які припадає 84 % усіх смертей в Україні.

Раніше писали: Заборона куріння Алгоритм дій суб’єктів господарювання

З 01 січня 2026 року в Україні запровадять електронні марки акцизного податку, алкогольні та тютюнові вироби поставлять на облік по-новому. Відповідні зміни до Податкового кодексу та інших законів ухвалила Верховна Рада, проголосувавши за законопроєкт № 8287.

Джерело: VESTI.UA


Розроблення документів з охорони праці

Накази • розпорядження • положення • інструкції, програми
та інші документи.

Індивідуальний підхід
Стислі строки виконання
Доступна ціна

0 (800) 219-977(067) 317-58-86 
E-mail: podpiska@mediapro.com.ua

Матеріали до теми


Біозахист та біобезпека: Україна перейматиме підходи до впровадження системи «єдиного здоров’я» за британською моделлю
Профілактика інфекційних хвороб з урахуванням епідситуації та прогнозів на основі комплексного підходу — «єдине здоров’я» — передбачена Стратегією забезпечення біологічної ...