Здоров’я і технології: війна щодня збільшує кількість людей, які потребують протезування


Здоров’я і технології: війна щодня збільшує кількість людей, які потребують протезування

Біонічне око (або зоровий нейронний протез чи нейроімплант) – технічний пристрій, що передає електричні стимули до нервових клітин зорової системи, що дозволяє пацієнту сприймати світло.

Коли йдеться про протезування кінцівок, може бути рекомендоване застосування біонічних протезів. Такі протези є високофункціональними, вони частково чи повністю замінюють втрачену руку або ногу та виконують їхні функції. Та чи застосовують такі технології для протезування очей?

Пояснює товариство вітреоретинальних хірургів України:

Нейроімпланти можуть заміняти зруйновані або відсутні частини органів зору, наприклад, сітківку чи зоровий нерв, або ж передавати сигнали безпосередньо в мозок.

Сьогодні імпланти сітківки застосовують у випадках, коли людина втрачає зір через хворобу (коли з різних причин гинуть нервові клітини – фоторецептори). Наразі в світі немає жодного імпланта, який використовували б для відновлення зору після бойової травми. Бо, наприклад, для встановлення імпланта сітківки потрібно, щоби зоровий нерв, око та його прозорі оптичні частини були неушкодженими, але це неможливо у випадку бойової травми.

Триває кілька клінічних випробувань, які перевіряють ефективність і ризики, пов’язані з нейроімплантами, що передають сигнал в кору головного мозку. Ці дослідження перебувають на початковій стадії і поки недоступні для пацієнтів.

Засоби індивідуального захисту — завітайте в магазин проєкту «Охорона праці і пожежна безпека»

Все, що ми маємо зараз – обґрунтовану надію на те, що розвиток нанотехнологій у перспективі призведе до появи ефективних та безпечних біонічних очей, що зможуть частково відновити зір пацієнтам, які втратили його внаслідок бойової травми.

Вас може зацікавити:

Джерело МОЗ


ДОМЕДИЧНА ДОПОМОГА: як зберегти життя/здоров’я потерпілого + практичний кейс про правила в умовах бойових дій

Спецвипуск № 1, 2023

  • Як діяти в разі виникнення забоїв, переломів, кровотеч, опіків, уражень електричним струмом
  • Як допомогти пораненим під час збройних протистоянь та транспортуванні їх в укриття
  • Багато іншого про дії при виникненні загрозливих станів для життя

Замовити

Матеріали до теми


Біозахист та біобезпека: Україна перейматиме підходи до впровадження системи «єдиного здоров’я» за британською моделлю
Профілактика інфекційних хвороб з урахуванням епідситуації та прогнозів на основі комплексного підходу — «єдине здоров’я» — передбачена Стратегією забезпечення біологічної ...
Комітет з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування розглянув законопроєкти щодо маркування, паралельного імпорту лікарських засобів та самоврядування в сфері охорони здоров’я
Комітет на засіданні 3 травня 2024 року розглянув та підтримав два важливих законопроєкти, присвячені регулюванню питань щодо маркування лікарських засобів ...
Підтримка психічного здоров’я людини стала одним з приорітетних завдань державної політики
У Всеукраїнський день психолога, відбувся регіональний форум з ментального здоров’я, який організований рухом «Зе Жінки», — інформує народна депутатка України, ...