...

Запорука безпечної експлуатації димових і вентиляційних каналів житлових і громадських будинків


Запорука безпечної експлуатації димових і вентиляційних каналів житлових і громадських будинків

Наказом Міністерства енергетики та вугільної промисловості України від 15.05.2015 р. № 285, зареєстрованим в Міністерстві юстиції України від 08.06.2015 за № 674/27119, затверджені Правила безпеки систем газопостачання, які встановлюють вимоги безпеки, зокрема, при експлуатації систем газопостачання.

Згідно з пунктом 3.2 розділу ІІІ Правил, власник (балансоутримувач та/або орендар чи наймач) повинен забезпечити утримання систем газопостачання відповідно до вимог чинного законодавства України.

Пункт 3.3 розділу III Правил передбачає, що власник (балансоутримувач та/або орендар чи наймач) відповідає за технічний стан і безпечне користування газопроводами, газовими приладами, димовими та вентиляційними каналами.

Згідно з пунктом 5.4 глави 5 розділу V Правил, технічне обслуговування внутрішніх газопроводів і газового обладнання житлових і громадських будівель, комунально-побутових об’єктів невиробничого характеру здійснюється відповідно до вимог документації з експлуатації заводів-виробників газового обладнання на договірних засадах. Умови для технічного обслуговування забезпечуються власником (балансоутримувачем та/або орендарем чи наймачем), відповідно до вимог чинного законодавства України.

Пункт 6.1 глави 6 розділу V Правил передбачає, що безпечну експлуатацію та технічне обслуговування димових і вентиляційних каналів житлових і громадських будинків забезпечує власник (балансоутримувач та/або орендар чи наймач).

Перевірку й прочищення димових і вентиляційних каналів повинна виконувати спеціалізована організація, яка має дозвіл на виконання цих робіт підвищеної небезпеки, отриманий відповідно до вимог Порядку видачі дозволів на виконання робіт підвищеної небезпеки та на експлуатацію (застосування) машин, механізмів, устатковання підвищеної небезпеки, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 26 жовтня 2011 року № 1107.

Важливо пам’ятати!

Згідно з вимогами пункту 6.8 глави 6 розділу V Правил, періодичній перевірці й прочищенню підлягають димоходи опалювальних печей, ємкісних газових водонагрівачів і опалювальних котлів, які працюють сезонно, — не рідше ніж один раз на рік (перед початком опалювального сезону), які працюють цілий рік, — двічі на рік (навесні й восени).

За результатами перевірки й прочищення спеціалізованою організацією димових і вентиляційних каналів комунально-побутових об’єктів, житлових і громадських будинків оформлюється акт, рекомендована форма якого наведена у додатку 2 до Правил. Один примірник акта передається газорозподільному підприємству. Строк зберігання актів — 12 місяців.

У випадку виявлення несправних та непридатних до подальшої експлуатації димових і вентиляційних каналів особа, яка виконує їх перевірку, зобов’язана попередити власника (балансоутримувача та/або орендаря чи наймача) про заборону користування газовим обладнанням, невідкладно направити газорозподільному підприємству акт перевірки для подальшого відключення газових приладів від системи газопостачання.

Джерело: Управління Держпраці

Матеріали до теми


У Житомирі провели роз’яснювальну роботу щодо безпечної експлуатації дитячих атракціонів
Інспектор Центрально-Західного міжрегіонального управління Держпраці провів інформаційно-роз’яснювальний захід з метою запобігання нещасним випадкам під час експлуатації дитячих атракціонів (об’єктів підвищеної ...