За неприбраний сніг доведеться платити штраф


За неприбраний сніг доведеться платити штраф

В Україну повернулися снігопади: підприємства, установи, організації з благоустрою населених пунктів зобов’язані чистити сніг на територіях, за які вони відповідальні. Тим, хто цього не робить, загрожує штраф.

Як прописано у ч. 2 ст. 18 Закону України «Про благоустрій населених пунктів», розчищенням снігу мають займатися підприємства, установи, організації з благоустрою населених пунктів.

Зокрема, вони зобов’язані:

  • утримувати в належному стані об’єкти благоустрою (їх частини), що перебувають у їх власності або користуванні, а також визначену правилами благоустрою територію;
  • відшкодовувати в установленому порядку збитки, заподіяні порушенням законодавства у питаннях благоустрою населених пунктів.

Своєю чергою, українці мають право вимагати негайного виконання робіт з благоустрою у разі, якщо їх невиконання може завдати шкоди життю, здоров’ю або майну громадян.

Якщо ж це сталося, громадяни можуть звертатися до суду з позовом про відшкодування збитків, заподіяних майну чи здоров’ю внаслідок дій чи бездіяльності балансоутримувачів об’єктів благоустрою.

Зазначимо, балансоутримувачами багатоквартирного житлового будинку, наприклад, можуть бути житлово-експлуатаційна контора (ЖЕК), житлово-будівельний кооператив (ЖБК) або об’єднання співвласників багатоквартирного будинку (ОСББ).

Згідно з діючими нормами, сколювання льоду та прибирання снігу здійснюється за потреби, а посипання території піском, піско-соляною сумішшю тощо (за наявності ожеледиці) — 4–8 разів на місяць.

Відповідно до статті 152 Кодексу України про адміністративні правопорушення України, порушення державних стандартів, норм та правил у сфері благоустрою населених пунктів, правил благоустрою територій населених пунктів тягнуть за собою накладення штрафу:

  • від 340 до 1360 грн — на громадян та посадових осіб;
  • від 850 до 1700 грн — на громадян — суб’єктів підприємницької діяльності.

Джерело: Апостроф

Матеріали до теми


Видача наряд-допуску для виконання робіт на висоті: дбаємо про безпеку
Порядок безпечного виконання робіт на висоті регламентовано Правилами охорони праці під час виконання робіт на висоті (далі – Правила). На ...
Про реалізацію прав працівників на безпечні умови праці
Систематичний і достовірний збір даних про стан охорони праці і травматизм на виробництві є об’єктивним підґрунтям для здійснення аналізу всіх ...