...

З 9 грудня нещеплені від COVID-19 держслужбовці та соцпрацівники відстороняються від роботи


З 9 грудня нещеплені від COVID-19 держслужбовці та соцпрацівники відстороняються від роботи

З 9 грудня 2021 року набирає чинності наказ Міністерства охорони здоров’я України від 1 листопада 2021 року № 2393, який розширив перелік організацій, співробітники яких мають обов’язково щепитися проти COVID-19.

Згідно з наказом, до освітян та працівників центральних та місцевих органів влади, які підлягають обов’язковій вакцинації проти COVID-19 на період дії карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України, додаються співробітники:

  • підприємств, установ та організацій, що належать до сфери управління центральних органів виконавчої влади;
  • установ і закладів, що надають соціальні послуги, закладів соціального захисту для дітей, реабілітаційних закладів;
  • підприємств, установ та організацій, включених до Переліку об’єктів державної власності, що мають стратегічне значення для економіки і безпеки держави, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 04.03.2015 р. № 83.

Працівники вищезазначених установ, які на 9 грудня не матимуть документа про щеплення принаймні однією дозою антиковідної вакцини, сертифіката чи довідки про одужання від COVID-19 або довідки про протипоказання до щеплення, будуть відсторонені від роботи без збереження заробітної плати.

Контроль за допущенням до роботи тільки тих працівників, які мають документи про щеплення чи протипоказання до вакцинації, покладається на керівника підприємства.

Якщо працівник ухиляється або відмовляється від отримання щеплення, то керівник має проінформувати його про правові наслідки таких дій та відсторонити його від виконання професійних обов’язків. Для цього керівник складає відповідний акт та видає наказ або розпорядження, яке обов’язково надають для ознайомлення особі, яку відсторонюють.

Звільняти працівника через відсутність щеплення незаконно. Для цього відсутні правові підстави.

Після отримання принаймні одного щеплення проти COVID-19 працівник має бути допущений до роботи — підстав для продовження його відсторонення від роботи немає.

Якщо під час перевірки уповноважений орган виявляє, що на підприємстві працюють особи, які ухиляються або відмовляються від щеплення, він складає акт про порушення ст. 44-3 Кодексу України про адміністративні правопорушення «Порушення правил щодо карантину людей».

Щеплення від COVID-19 організовано чи в індивідуальному порядку можна зробити у зручному пункті чи центрі вакцинації.

Джерело: Управління Держпраці

Матеріали до теми


Закон про забезпечення участі цивільних осіб у захисті України не встановлює правомірність незаконного поводження з боєприпасами
Цей закон не звільняє від відповідальності за придбання і зберігання боєприпасів вдома без дозволу, зазначив Верховний Суд. Положення Закону України ...