Щодо правомірності безоплатного надання працівникам молока


Щодо правомірності безоплатного надання працівникам молока

Статтею 7 Закону України «Про охорону праці» передбачено, що працівники, зайняті на роботах із важкими та шкідливими умовами праці, безоплатно забезпечуються молоком або рівноцінними харчовими продуктами у порядку визначеному законодавством.

Відповідно до статті 166 Кодексу законів про працю України на роботах з шкідливими умовами праці працівникам видаються безплатно за встановленими нормами молоко або інші рівноцінні харчові продукти.

Державними санітарними нормами та правилами «Гігієнічна класифікація праці за показниками шкідливості та небезпечності факторів виробничого середовища, важкості та напруженості трудового процесу», затвердженими наказом Міністерства охорони здоров’я України від 08.04.2014 р. № 248 визначено, що шкідливі умови праці — стан умов праці, за якого рівень впливу одного або більше факторів виробничого середовища та/або трудового процесу перевищує допустимий.

Шкідливі умови праці встановлюються за результатами атестації робочих місць за умовами праці, Порядок проведення якої затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 01.08.1992 р. № 442.

Постановою Кабінету Міністрів України від 27.06.2003 р. № 994 «Про затвердження переліку заходів та засобів з охорони праці» (зі змінами) передбачено, що обсяг і джерела фінансування витрат на охорону праці визначаються в колективному договорі або угоді. У пункті 6 переліку заходів та засобів з охорони праці, затвердженого вище зазначеною постановою, також зазначено, що забезпечення працівників, зайнятих на роботах з важкими та шкідливими умовами праці, молоком чи рівноцінними харчовими продуктами здійснюється відповідно до Кодексу законів про працю України, Закону України «Про охорону праці» та колективного договору або угоди.

Наразі Порядок безоплатної видачі молока або інших рівноцінних харчових продуктів робітникам та службовцям, які зайняті на роботах зі шкідливими умовами праці, затверджений постановою Держкомпраці СРСР і Президії ВЦРПС від 16.12.1987 р. № 731/П-13, втратив чинність.

Оскільки на сьогодні порядок безоплатного надання молока законодавчо не врегульовано, роботодавець самостійно вирішує всі питання щодо безкоштовної видачі молока або інших рівноцінних харчових продуктів працівникам, зайнятим на роботах зі шкідливими умовами праці, у колективному договорі або угоді з урахуванням результатів атестації робочих місць за умовами праці.

При цьому слід враховувати, що згідно статті 7 Закону України «Про охорону праці» грошова компенсація працівникові на придбання молока або рівноцінних йому харчових продуктів на умовах, передбачених колективним договором, виплачується тільки у разі роз’їзного характеру роботи.

Питання заміни молока іншими харчовими продуктами у свій час розглядалося науковцями і за висновком НДІ гігієни харчування АМН України від 13.05.1992 р. допускається заміна молока продуктами тваринного походження, тобто 0,5 л молока відповідає:

  • кисломолочні продукти (кефір, кисле молоко, мацоні тощо) — 500 г;
  • сир — 100 г сир твердий, 24% жирності — 60 г;
  • молоко сухе — 55 г;
  • молоко згущене, стерилізоване, без цукру — 200 г;
  • яловичина II категорії (сира) — 90 г;
  • риба нежирна (сира) — 90 г;
  • яйце куряче — 2 шт.

Рекомендуємо роботодавцям дотримуватися вимог законодавства.

Джерело: Управління Держпраці

Матеріали до теми


Парламент прийняв закон, що започатковує створення системи обліку осіб, життя та здоровʼя яких зазнало шкоди внаслідок збройної агресії рф
За понад два роки повномасштабної війни, розв’язаної російською федерацією, велика кількість українців постраждали від злочинів країни-агресора. Загибель або зникнення безвісти ...
Рада ухвалила закон щодо вирішення нагальних питань у сфері охорони здоров’я та соціальній сфері
Про це повідомив народний депутат від парламентської фракції «Голос» Ярослав Железняк у Телеграмі. Він уточнив, що законодавча ініціатива № 10094 ...
Внесено зміни до переліку будівельних робіт, які не потребують документів, що дають право на їх виконання
Кабінет Міністрів України вніс зміни до переліку будівельних робіт, які не потребують документів, що дають право на їх виконання, та ...