Які послуги надають медичні інформаційні системи


Які послуги надають медичні інформаційні системи

Електронна система охорони здоровʼя (ЕСОЗ) — національна інформаційна система, яка зберігає медичні дані про здоровʼя пацієнтів у єдиному місці. Вона складається з центральної бази даних та медичних інформаційних систем (МІС).

Центральна база даних (ЦБД) ЕСОЗ, зокрема, містить реєстри даних: реєстр пацієнтів, реєстр медичних записів, реєстр медичних висновків та інші. Медичні фахівці, фармацевти та лаборанти можуть працювати з ЦБД тільки через МІС.

 

Що таке МІС

Медичні інформаційні системи — це інформаційно-комунікаційні системи, які дозволяють лікарням, лабораторіям та аптекам автоматизувати свою роботу та взаємодіяти з центральною базою даних ЕСОЗ.

За допомогою МІС медики можуть додавати, переглядати та обмінюватися інформацією в центральній базі даних ЕСОЗ. А фармацевти — переглядати дані щодо електронних рецептів та погашати їх. Завдяки цьому пацієнти можуть користуватися електронними рецептами, е-направленням та іншими цифровими сервісами.

Поза інструментами для взаємодії з ЕСОЗ розробники МІС також створюють додаткові сервіси для закладів охорони здоровʼя. Наприклад, це може бути бухгалтерський модуль, система обліку запасів ліків або ж відома багатьом — система запису на прийом до лікаря.

Зауважимо, що на сьогодні МІС орієнтовані на надання послуг переважно для закладів охорони здоровʼя, медичних фахівців та жодна з них ще не має власних пацієнтських інтерфейсів, які б взаємодіяли з ЦБД ЕСОЗ та перевірялися державою.

 

На сьогодні до ЕСОЗ приєднано понад 35 медичних інформаційних систем, які розроблено провідними українськими ІТ-компаніями.

Живий журнал «Охорона праці і пожежна безпека»
Доступний 24/7 у смартфоні, на планшеті чи комп’ютері
Для довідок: 0 (800) 219-977 • E-mail: podpiska@mediapro.com.ua

Усі без винятку МІС, які взаємодіють з центральною базою даних ЕСОЗ, проходять тестування на відповідність технічним вимогам, зокрема і з питань безпеки, які встановлює та перевіряє держава. 

Ознайомитися з повним переліком МІС можна на сайті електронної системи охорони здоровʼя.

Джерело: Урядовий портал


ДОМЕДИЧНА ДОПОМОГА: як зберегти життя/здоров’я потерпілого + практичний кейс про правила в умовах бойових дій

ДОМЕДИЧНА ДОПОМОГА: як зберегти життя/здоров’я потерпілого + практичний кейс про правила в умовах бойових дій

Спецвипуск № 1, 2023

  • Як діяти в разі виникнення забоїв, переломів, кровотеч, опіків, уражень електричним струмом
  • Як допомогти пораненим під час збройних протистоянь та транспортуванні їх в укриття
  • Багато іншого про дії при виникненні загрозливих станів для життя

Замовити

0 (800) 219-977

Матеріали до теми


Ситуація з постачанням електроенергії залишатиметься складною
Найближчі півтора місяця ситуація з постачанням електроенергії залишатиметься складною. У Держенергонагляді спрогнозували коли зменшаться відключення світла. Пом’якшення графіків відключень очікується ...
Про застосування санітарних норм щодо перевищення рівня шуму від генераторів: роз’яснення МОЗ
ЗАПИТАННЯ Чи передбачено штрафи для власників генераторів за перевищення рівня шуму під час роботи приладів з огляду на чинні санітарно-гігієнічні ...