Надзвичайні ситуації: як до них підготуватися


Надзвичайні ситуації: як до них підготуватися

Техногенні й кліматичні катастрофи наростають, і все частіше надзвичайні ситуації трапляються там, де їх раніше не спостерігалося (пилові бурі, смерчі, повені, тріщини в земній корі тощо).

Працівники підприємств і населення мають бути попереджені про небезпеку, але, на жаль, приклад очевидців, які пережили стихійне лихо, засвідчує те, що навіть у розвинених країнах сповіщення та координація населення не відбуваються вчасно.

Ось чому важливо обговорити план дій у разі небезпеки з вашими працівниками і близькими вже сьогодні.

Підготовка працівників до дій у надзвичайних ситуаціях — читайте в журналі «Охорна праці і пожежна безпека»

 

План дій на випадок надзвичайної ситуації

  1. Обговорити це з персоналом і рідними, а також із друзями, колегами та сусідами, які кроки робитимете в разі надзвичайної ситуації.

Із колективом на підприємстві варто провести навчання щодо негайної евакуації, надання домедичної допомоги.

  1. Кожен персонально має скласти завчасно список запитань на кшталт:
  • Що ви будете робити, якщо не буде зв’язку?
  • Де ви зберетеся в разі надзвичайної ситуації, яка ваша точка локації для зустрічі?
  • Хто має забрати дітей, якщо вони будуть у школі чи садку? І хто це може зробити, крім батьків?
  • Де лежатимуть екстрені рюкзаки?
  • Яким маршрутом і куди будете евакуюватися в разі різних надзвичайних ситуацій?

Удосконалюємо систему захисту населення і територій від надзвичайних ситуацій — читайте в журналі «Охорна праці і пожежна безпека»

  1. Зберіть екстрені рюкзаки для сім’ї, а також необхідний аварійний запас, який ви зможете нести.
  2. Подумайте, що може стати в пригоді в разі надзвичайної ситуації, і придбайте необхідне обладнання та речі, наприклад, фільтри для води на випадок відключення водопостачання. Дезінфекційні засоби, речі для захисту дихальних шляхів (респіратори, протигази), які стануть у пригоді в разі пожежі (а в високосейсмічних регіонах — ще й в разі виверження вулкану).

Можливо, будуть потрібні надувний човен (якщо у вашому регіоні можливі повені, підтоплення), міні-електростанція, рація, радіо тощо.

Ми не знаємо наперед коли виникне та чи інша надзвичайна ситуація. Але вчені впевнені, що їх прояв можна пом’ягшити, якщо зараз сформувати суспільний запит щодо створення Єдиного наукового центру для вчасного вирішення проблем з кліматом.

Джерело: SOS_CERBER

Травнева акція

Матеріали до теми


Рекомендації, як зменшити ризики виникнення теплового стресу на робочому місці
Контролюйте температуру за допомогою інженерних рішень, наприклад: змініть виробничі процеси, де це можливо; використовуйте вентилятори або кондиціонери; використовуйте фізичні бар’єри, ...
Безпечне використання резервних джерел живлення
Внаслідок масштабних ракетних обстрілів енергетична інфраструктура України зазнала значних пошкоджень. Тож для забезпечення стабільної роботи енергосистеми в усіх регіонах застосовуються ...