Як зменшити дискомфорт при тривалому носінні маски


Як зменшити дискомфорт при тривалому носінні маски

Медичні працівники, працівники супермаркетів, банків, аптек, водії громадського транспорту тощо носять маски протягом всього робочого дня, що може спричинити натирання шкіри.

Респіратори й хірургічні окуляри прилягають до шкіри значно щільніше, ніж звичайні маски, тому в першу чергу необхідно вжити заходів із запобігання натиранню шкіри в місцях контакту.

Як зменшити дискомфорт при тривалому носінні маски?

Вчені з Imperial College London (Велика Британія) порівняли ефективність певних засобів.

Вони допомагають знизити негативний ефект від тривалого носіння засобів індивідуального захисту:

  • звичайна талькова присипка знижує тертя на 49% при нанесенні й на 59% — через 4 год;
  • суміш кокосової олії, какао-олії, бджолиного воску знижувала тертя на 31% при нанесенні й на 53% через 4 год;
  • також ефективним виявилося використання індиферентних кремів із сумішшю вазеліну та ланоліну.

Однак звичайні зволожуючі креми можуть бути менш ефективними в такому випадку, бо вони швидко адсорбуються в шкіру і їх протекторний ефект не триває достатньо довго без повторного нанесення.

З якого матеріалу краще обирати захисну маску?

Про те, яка маска для щоденного захисту підійде саме вам, розповів Олександр Літус — завідувач кафедри дерматовенерології, алергології, клінічної та лабораторної імунології Національного університету охорони здоров’я України ім. П. Л. Шупика, заслужений лікар України.

Тканинні маски виготовляють з текстильних матеріалів, таких як бавовна, поліестер або шовк. Через такі маски легше проникає повітря і шкірі легше дихати.

Маски із шовку або з шовковою прокладкою легше переносяться особами з чутливою шкірою, шовк має більшу гігроскопічність, тобто добре поглинає вологу, яка утворюється під маскою.

Бавовняна маска краще моделей із неопрену, менше подразнює шкіру, але щільний матеріал гірше поглинає вологу, створює ефект парника.

Тонкі неопренові моделі за рахунок більш щільного прилягання до шкіри частіше викликають механічне подразнення.

При використанні багаторазової маски необхідно пам’ятати, що вона теж не вічна, й ефективність її з часом знижується, згодом її теж треба буде замінити на нову. Після кожного застосування її треба ретельно обробляти як для захисту від вірусу, так і для запобігання запаленню (шкірне сало і бруд накопичуються на масці й можуть призвести до маскне). Не обробляти маску агресивними мийними засобами, бо їх частки можуть залишитися на масці після обробки й призвести до розвитку контактного дерматиту. Тканинні маски необхідно прати та прасувати після кожного використання.

Якщо ж ви обираєте одноразові маски, не забувайте своєчасно їх міняти. Одну маску не носіть більш ніж 3–4 год.

Обирайте найкомфортніший варіант для себе і не забувайте одягати маски, оскільки вони захищають вас та ваших близьких від поширення коронавірусної інфекції.

Джерело: Міністерство охорони здоров’я України

Матеріали до теми


Психоемоційне здоров’я: як боротися із професійним вигоранням медичних працівників
Професійне вигорання — це стан психічного та фізичного виснаження, який виникає внаслідок тривалого стресу, перевантаження та невдоволеності на роботі. Це ...