Як в Україні перевіряють безпечність продукції


Як в Україні перевіряють безпечність продукції

Коли ви купуєте будь-який товар — бензопилу для відповідних робіт, скороварку для приготування смачної їжі, захисні рукавиці для саду чи інші вироби — ви очікуєте, що він безпечний для вас і вашої родини. Саме для цього в Україні діє система державного ринкового нагляду, яка перевіряє, чи відповідає продукція вимогам безпеки. Як саме це відбувається — пояснюємо на основі статті 23 Закону України від 02.12.2010 р. № 2735-VI «Про ринковий нагляд і контроль нехарчової продукції».

 

Що таке перевірка характеристик продукції?

Це спеціальна процедура, під час якої державні інспектори (органи ринкового нагляду) перевіряють, чи є продукція безпечною та чи відповідає вона встановленим технічним вимогам. Перевірки бувають планові (проводяться за графіком) і позапланові (наприклад, якщо надійшла скарга від споживача).

Документи спеціаліста з пожежної безпеки — зручне електронне видання
Замовити: 0 (800) 21 99 77

Як проходить перевірка?

Документи та зразки. Спочатку перевіряють документи на продукцію. Якщо є підозри — беруть зразки товару для дослідження (експертизи). Про всі дії складається офіційний акт.

Рівень ризику. Чим більший потенційний ризик від продукції — тим прискіпливішою буде перевірка.

Місця перевірок. Інспектори можуть прийти у магазин, склад, на ярмарок або виставку, а іноді — навіть у місця введення товару в експлуатацію.

Що саме перевіряють? Тільки той тип продукції, що зазначено в наказі на перевірку. Наприклад, якщо перевіряють засоби індивідуального захисту (рукавиці, захисні маски та ін.) — не можуть перевіряти інструмент (бензопили, кущорізи та ін.).

Термін перевірки. У продавця — не більше 4 робочих днів, у виробника — до 5 днів. Але якщо потрібно провести експертизу — час «заморожується» на період дослідження.

Які документи мають бути?

Підприємство повинне надати:

  • декларацію про відповідність;
  • інструкції та технічну документацію;
  • документи про якість;
  • результати попередніх тестувань;
  • товарно-супровідну документацію (накладні, договори);
  • інформацію про вилучення небезпечної продукції з ринку (якщо була така ситуація).

Читайте також: Про безпечність нехарчової продукції: основні ознаки

Якщо продукція небезпечна?

Якщо під час перевірки з’ясувалося, що продукція небезпечна або не відповідає вимогам:

  • визначають виробника або постачальника;
  • починають ланцюгову перевірку усіх учасників постачання;
  • вилучають з ринку всю продукцію цього типу, якщо вона становить ризик.

 

Що ще варто знати?

Перед початком перевірки інспектор має пояснити, як можна оскаржити їхні дії.

Якщо є ознаки фальсифікації чи порушення авторських прав — інспектори повідомляють інші держоргани.

Процес перевірки можна фіксувати на відео — це дозволено і підприємствам, і інспекторам.

Закон про ринковий нагляд — це не лише обов’язки для бізнесу, а й гарантія безпеки для споживачів. Завдяки чітко прописаним процедурам держава може швидко виявляти небезпечну продукцію та захищати громадян від потенційної шкоди surl.li

 

Журнал обліку професійних захворювань (отруєнь) — завантажуйте в Живому журналі «Охорона праці і пожежна безпека»

Джерело: Управління Держпраці

Добірка документів з охорони праці та пожежної безпеки. Стоматологія

Матеріали до теми


Домедична допомога в умовах надзвичайних ситуацій: особливості надання допомоги при масових травмах, пожежах, аваріях
Надзвичайні ситуації стаються по всьому світові з різною частотою та періодичністю. Тому важливо знати, як діяти у тих чи інших ...