Як навчати дітей мінної безпеки: новий онлайновий курс для вчителів, рятувальників та поліцейських


Як навчати дітей мінної безпеки: новий онлайновий курс для вчителів, рятувальників та поліцейських

Дитячий фонд ООН (ЮНІСЕФ) спільно з МОН, МВС та ДСНС 18 грудня запустили онлайновий курс «Як навчати дітей мінної безпеки» для освітян, рятувальників та поліцейських, присвячений ефективному викладанню мінної безпеки дітям і підліткам з огляду на їхні вікові та психологічні особливості в інтерактивній формі, що відповідає міжнародним нормам мінної просвіти.

Приблизно 30 % території України потенційно забруднено мінами та нерозірваними боєприпасами, що створює особливу небезпеку для молодших поколінь українців. Саме тому важливо формувати культуру безпечної поведінки серед дітей і молоді. Курс доступний на сайті bezpeka.info.

Читайте також: Порядок дій та правила поведінки у разі виявлення вибухонебезпечних предметів

 

Безпека — пріоритет № 1

«Безпека — пріоритет № 1. В умовах, коли наша територія забруднена мінами та нерозірваними боєприпасами, відповідальність дорослих — навчити дітей та підлітків мінної безпеки. Розповісти їм про потенційні загрози та пояснити, як залишатися у безпеці, — сказав Міністр освіти і науки України Оксен Лісовий. — Цей курс допоможе викладачам дізнатися, як ефективно та правильно навчати дітей та підлітків правил мінної безпеки. Реєструйтеся на сайті bezpeka.info, щоб підвищити свою кваліфікацію з викладання безпекових тем».

Онлайн-курс пропонує його слухачам комплексний план занять із дітьми і підлітками щодо поводження з вибухонебезпечними предметами і базується на міжнародних стандартах. Він надає викладачам практичні інструменти для формування безпечної поведінки на територіях, потенційно забруднених мінами та іншими вибухонебезпечними предметами. ЮНІСЕФ залучив до співпраці фахівців у сфері дитячої та вікової психології, педагогіки, інклюзивної освіти, мінної просвіти й поведінкових змін, щоб допомогти учасникам курсу стати ефективними провідниками безпеки для дітей і молоді.

Читайте також: Рятувальники знайшли 1,5 тисячі вибухонебезпечних предметів в акваторіях

«Навички безпечної поведінки відіграють ключову роль у розвитку дитини, особливо під час війни, — сказав голова Представництва ЮНІСЕФ в Україні Мунір Мамедзаде. — Окрім звичного інформування дітей про небезпеки, надважливо формувати в них більш безпечну поведінку. Коли діти засвоюють і демонструють таку поведінку, вона врешті-решт стає звичкою, що може врятувати життя».

 

Про курс: дві версії

Курс має дві версії: одну розробили для освітян, а другу — спеціально для працівників ДСНС та Національної поліції. Курс рекомендовано Методичною радою Українського інституту розвитку освіти.

Програма курсу складається з трьох модулів, які фокусуються на тому, що дитина має знати про мінну безпеку; як налагодити взаємозв’язок із дитиною та знайти до неї підхід; як навчати так, щоб вас почули діти і шести, і 16-ти років. Також у ньому висвітлено, як використовувати ігрові формати для викладання мінної безпеки.

Усі матеріали, розроблені ЮНІСЕФ для використання в роботі з дітьми різного віку, зосереджені на чотирьох аспектах мінної просвіти: (1) який вигляд мають небезпечні предмети; (2) де вони можуть бути; (3) які попереджувальні знаки сигналізують про небезпеку; (4) як потрібно діяти.

Читайте також: Як убезпечити себе від вибухонебезпечних предметів

Курс доступний на сайті bezpeka.info. Усі учасники, які пройдуть повний курс, отримають сертифікат про підвищення кваліфікації.

Довідково. Курс містить поради щодо створення безпечного середовища, психологічного розвантаження дітей, оцінювання знань, а також ідеї, матеріали та презентації для інтерактивного проведення занять онлайн і офлайн. Він також знайомить із міжнародними стандартами та підходами для поведінкових змін, пропонуючи креативні формати, що поєднують навчання і гру, покликані змінити поведінку дитини й перевести її в безпечну площину.

Онлайн-курс розробили педагоги, фахівці із психології та захисту дітей, експерти із соціальних і поведінкових змін у співпраці з Міністерством освіти і науки України та Державною службою України з надзвичайних ситуацій. Його підготувало громадське об’єднання «Культурна платформа Закарпаття» за підтримки Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) в Україні в межах проєкту з формування культури безпеки дітей та молоді.

Читайте також: Ваші дії у разі виявлення вибухонебезпечних предметів

Джерело: Урядовий портал


ДОМЕДИЧНА ДОПОМОГА: як зберегти життя/здоров’я потерпілого + практичний кейс про правила в умовах бойових дій

Спецвипуск № 1, 2023

  • Як діяти в разі виникнення забоїв, переломів, кровотеч, опіків, уражень електричним струмом
  • Як допомогти пораненим під час збройних протистоянь та транспортуванні їх в укриття
  • Багато іншого про дії при виникненні загрозливих станів для життя

Замовити

(067) 317-58-86

Матеріали до теми


Щодо організації виконання робіт підвищеної небезпеки під час воєнних (бойових) дій: рекомендації для роботодавців
Під час виконання робіт з небезпечними та шкідливими виробничими чинниками, або робіт, пов’язаних з підвищеним виробничим ризиком, нормативно – правовими ...