Втрата функціональності замість встановлення інвалідності


Втрата функціональності замість встановлення інвалідності

Міністерство охорони здоров’я підготувало законопроєкт, який змінює методологію встановлення інвалідності та пропонує замість неї оцінку втрати функціональності. Уряд прийняв план реформування медико-соціальної експертної комісії (МСЕК) і з 2025 року будуть запроваджені інші підходи до проведення експертизи та встановлення інвалідності.

За інформацією Мінсоцполітики, в України налічується приблизно 3 мільйони осіб з інвалідністю. За півтора року кількість людей з інвалідністю зросла приблизно на 300 тисяч осіб. Це колосальна цифра. Для порівняння, кількість населення Полтави – 279 тисяч осіб, Житомира – 262 тисячі.

Читайте також: Як оскаржити рішення МСЕК

На сьогодні законодавство дає чітке тлумачення поняття хто є особою з інвалідністю. Особою з інвалідністю є особа зі стійким розладом функцій організму, що при взаємодії із зовнішнім середовищем може призводити до обмеження її життєдіяльності, внаслідок чого держава зобов’язана створити умови для реалізації нею прав нарівні з іншими громадянами та забезпечити її соціальний захист — стаття 2 Закону України «Про основи соціальної захищеності осіб з інвалідністю в Україні».

Читайте також: Професійно-технічне навчання для учасників бойових дій та осіб з інвалідністю внаслідок війни

Необхідно пам’ятати, що держава піклується про тих, чиєму здоров’ю було завдано шкоди. Трудове законодавство України передбачає низку гарантій та пільг для осіб з інвалідністю при прийнятті на роботу, під час робочого процесу та надання відпусток тощо.

Увага! Дискримінація за ознакою інвалідності забороняється.

Головне – не втрачати віру в себе. Згадайте, скільки відомих в історії особистостей мали дуже значимі проблеми зі здоров’ям, але про їхні досягнення знає кожна людина в світі і це не завадило їм стати справді видатними. Наприклад, 32-й президент США, Франклін Рузвельт, став однією з ключових фігур американської історії. Він єдиний президент, що обирався більше ніж на два строки. Рузвельт був обраний на посаду президента вже після своєї хвороби, що змусила назавжди користуватись інвалідним візком. Але факт інвалідності не заважав йому керувати величезною країною в важкі часи світової кризи та Другої світової війни. Його діяльність допомогла США стати на шлях розквіту. До речі, створення ООН — також його заслуга. Як говорив великий Рузвельт: «Робіть те, що можете, тим, що маєте, там, де ви є».

Читайте також: Уряд компенсуватиме роботодавцям витрати на облаштування робочих місць для осіб з інвалідністю

Джерело: Управління Держпраці


Розроблення документів з охорони праці

Накази • розпорядження • положення • інструкції, програми
та інші документи.

Індивідуальний підхід
Стислі строки виконання
Доступна ціна

0 (800) 219-977(067) 317-58-86
E-mail: podpiska@mediapro.com.ua

Матеріали до теми


Ситуація із брудним повітрям у Києві може погіршитись: у ДСНС прогнозують пік пожеж на вихідні
Як відомо, 20 вересня Київ увійшов в п’ятірку світового рейтингу по забрудненості повітря. На вихідних ситуація може ще погіршиться через ...
Киянам радять обмежити перебування на вулиці через погіршення якості повітря
У Києві вранці 20 вересня спостерігається тимчасове погіршення якості повітря. Про це повідомляє Київська міська державна адміністрація з посиланням на департамент ...
Статзвітність 2025 року
Держстат оприлюднив проєкти: Альбому форм державних статистичних спостережень (завантажити). У ньому представлено бланки форм державних статистичних спостережень на 2025 рік ...