Відеоспостереження в школах – безпека чи нові загрози. Думки експертів


Відеоспостереження в школах – безпека чи нові загрози. Думки експертів

Уже тиждень у Кропивницькому  не стихають обговорення доцільності встановлення  систем відеоспостереження у школах та садочках міста.  Палкі  дискусії тривають у місцевих групах у фейсбуці, у приватних блогах. Регіональна філія Суспільного присвятила цій темі кілька ефірів, зокрема і у форматі дебатів. Формальним приводом для актуалізації питання, стала новина про виділення коштів з міського бюджету Олександрії на встановлення відеоспостереження у трьох міських школах.

Ключовим у цій новині, що збурила інтерес є саме те, що встановлення камер відбуватиметься коштом міського бюджету Олександрії, адже саме по собі відеоспостереження для навчальних закладів Кропивницького не така вже й новинка. Його уже кілька років застосовують у кількох провідних школах міста, зокрема в гімназії ім. Т. Шевченка та Науковому ліцеї, а також окремих садочках.

Більшість голосів тих, хто висловлювався з цього приводу, виступають за  встановлення камер у навчальних закладах  для здійснення відеоспостереження у тому чи іншому вигляді з метою посилення безпеки, контролю, дисципліни як серед дітей, так і вчителів.

Варіантів того як, де, чиїм коштом це здійснюватиметься, як і думок з цього приводу, безліч.

«Без купюр» зібрав експертні коментарі, щоб з’ясувати законність, етичність і взагалі доцільність тотального застосування такої практики у навчальних закладах нашого міста.

Олена Горобець | Освіта | Відеоспостереження в школах – безпека чи нові загрози. Думки експертів 1Євгенія Захарченко, юристка, – заступниця голови ГО «Батьківська рада Кропивницького»:

Я беззастережно підтримую встановлення системи відеоспостереження у навчальних закладах. В тому числі і в класах. Тому що це насамперед безпека і контроль для дітей. Батьки не завжди розуміють наскільки відповідає дійсності те, що діти розповідають про свою поведінку, наскільки вона адекватна обставинам. Давайте не забувати, що діти проходять різні етапи у своєму житті і різні кризи. У 12-13 років у них починаються гормональні перепади і вони неадекватно сприймають об’єктивну реальність, це провокує  конфлікти.

Я вважаю, що таких ситуацій як були у 29-й школі, коли був ніж, коли були побиття серйозні і черепно-мозкові травми, цього просто не було б, якби в школі і в класах були відеокамери.

Так само, відеокамери дисциплінували б учителів. Тому що є частина учителів, їх не багато, але вони є, які не зовсім сумлінно ставляться до своїх обов’язків. Ми знаємо навіть про прикрий випадок, коли вчителька прийшла на урок у нетверезому стані. Якби було відеоспостереження, батьки й адміністрація школи це побачили б і відповідним чином відреагували.

Їдальня і харчоблок — там обов’язково має бути відеоспостереження, адже це третя витратна стаття в освітньому бюджеті, після заробітних плат і комунальних послуг. Це колосальні суми. І коли ми бачимо, що їжа, якою годують наших дітей за ці гроші просто неїстівна, що її виносять ще в якості продуктів кухарі, у величезних об’ємах вивозять помиї, то нам напевно мало би бути шкода цих грошей, які ми витрачаємо з бюджету.

Олена Горобець | Освіта | Відеоспостереження в школах – безпека чи нові загрози. Думки експертів 2Євген Гурницький, правозахисник  ГО «Територія успіху»:

Попри те, що встановлення відеоспостереження у навчальних закладах уже є досить розповсюдженою практикою, сьогодні в українському законодавстві це питання до кінця не врегульоване.

Якщо скажімо, встановлення камер на входах-виходах, у коридорах, спортзалах, їдальнях не потребує якихось додаткових погоджень з батьками, учнями, вчителями, окрім відповідного рішення адміністрації школи, адже ці локації можна вважати громадськими, публічними місцями і згідно зі ст. 307 цивільного кодексу, сам факт перебування у таких  місцях можна розцінювати як презумпцію згоди на те, щоб бути знятим.

У такому форматі, відповідно до європейських стандартів, зони в яких відбувається відеоспостереження мають бути обов’язково означені як такі, у яких відбувається зйомка.

Коли ж мова йде про відеоспостереження у класах, де діти проводять кілька годин майже щоденно, є більше застережень, адже це може щільно граничити з правом особи на приватність і захистом персональних даних. В такому випадку обов’язковою є згода всіх вчителів і батьків усіх дітей, що навчаються в класі на зйомку. І навіть якщо хтось один таку згоду не надасть здійснювати зйомку можна заборонити у судовому порядку.

Окремим питанням є захист і зберігання зібраних даних. Мають бути на державному рівні визначені відповідальні контролюючі органи, адже мова йде про безпеку. Невідомо хто і з якою метою може забажати отримати доступ до гігабайтів відео життя класу чи конкретного учня. У будь-якому випадку школа чи садок має підготувати «Правила відеоспостереження у навчальному закладі», де будуть визначені питання використання зібраної інформації, місця розташування відеокамер та інше.

Учителі мають надати письмову згоду працювати в таких умовах, відповідно до вимог статті 29 Кодексу законів про працю України, роботодавець має проінформувати працівника під розписку про умови праці. Відсутність письмової згоди на відеозйомку на робочому місці — це підстави вважати запис незаконним.

Олена Горобець | Освіта | Відеоспостереження в школах – безпека чи нові загрози. Думки експертів 3Інга Кузнєцова, дитячий психолог, керівниця Психологічної майстерні “Інсайт”:

У багатьох антиутопіях піднімається ця тема, коли Великий брат на тебе дивиться, коли дитина стає об’єктом спостереження, або взагалі людина  стає об’єктом постійного спостереження. Я думаю це не добре. Адже у кожної дитини як і у кожної людини має бути якась таємниця від нас батьків. Ми йдемо все ж до того, що у будь-якому віці ми все більше відділяємось від своїх батьків і наші діти відділяються від нас. Вони вчаться самі себе контролювати, самі розв’язувати свої проблеми. Так, у них бувають конфлікти з чужими людьми, буває, що чужі люди їх ображають, але вони вчаться самі собі допомагати у цій ситуації.

Вчаться просити у нас про допомогу, якщо стався якийсь конфлікт.  І зовсім недобре, коли вони перебувають весь час під спостереженням. Інша справа, коли під спостереженням перебувають входи-виходи, щоб дитину не викрали, чи не винесли якесь майно.

Не добре також контролювати весь час роботу учителя. Хоч учителі й висловлюються про те, що вони не проти. Але з іншого боку, у вчителів з дітьми також вибудовується якийсь свій світ, свій контекст, який не завжди може бути зрозумілий батькам.

Крім того, є дуже багато тривожних батьків. І загалом у нас зараз такий дітоцентризм і батьки дуже прив’язані до дітей. Якщо вони ще будуть мати можливість спостерігати за своєю дитиною у режимі реального часу і весь час дивитись як він там, з одного боку, можливо, їх тривожність і упаде, з іншого – вони так і залишаться надто прив’язані і надто залучені у життя дитини. І це недобре ні для дитини, ні для них.

Олена Горобець | Освіта | Відеоспостереження в школах – безпека чи нові загрози. Думки експертів 4

Віктор Громовий, директор центру тестових технологій і моніторингу якості освіти

Те, що камери потрібні для гарантування безпеки, – так, вони потрібні. Але я дуже сумніваюся, що вони потрібні саме у класах .

І я, скажімо, не знаю такої практики світової. Але знаю, що це спричинить море проблем. Що через них будуть комплекси у багатьох педагогів, що це  змінить не на кращий бік і стиль проведення уроків, адже  працювати на камеру — це коли ти знаєш, що ти працюєш на публіку, а не на конкретну дитину.

 

Джерело: «Без купюр»

Матеріали до теми


Німеччина запропонувала поділитись устаткуванням із закритих енергетичних обʼєктів
Міністр економіки та захисту клімату Німеччини Роберт Габек запропонував поділитись необхідним для України устаткування із закритих енергетичних обʼєктів Німеччини. Про ...