Важливі аспекти реалізації медичних оглядів працівників відповідно до законодавства


Важливі аспекти реалізації медичних оглядів працівників відповідно до законодавства

Важливо розуміти, що, згідно з чинним законодавством та нормативно-правовими актами у сфері охорони праці, на роботодавців покладено відповідальність у проведенні медичних оглядів своїх працівників.

 

Обов’язки роботодавця

Відповідно до нормативно-правових актів, роботодавець має зобов’язання надавати у відповідні установи інформацію щодо категорій працівників, які підлягають медичному огляду у поточному році.

Для цього роботодавець повинен подати заяву та долучити штатний розпис, витяг із переліком структурних підрозділів, а також дані лабораторних досліджень умов праці.

Читайте також: Про оподаткування вартості медогляду, що відшкодована працівнику

 

Процедура медичних оглядів

Після розгляду заяви та документів спеціалістами відділу гігієни праці, складається Акт визначення категорій працівників, які підлягають попередньому (періодичним) медичним оглядам. Цей документ містить інформацію щодо шкідливих та небезпечних факторів у виробничому середовищі та конкретних робочих місцях.

Погодження та проведення медоглядів

На основі акта роботодавець складає «Список працівників, які підлягають медичним оглядам» та надає його на погодження до відповідного управління Державної служби з питань праці. Після отримання погодження роботодавець укладає договір із закладом охорони здоров’я для проведення медичних оглядів.

Раніше писали: МОЗ: чи зміниться медичний огляд у 2024 році

 

Відповідальність та контроль

Роботодавець повинен забезпечити своєчасну та організовану явку працівників на медичні огляди та обстеження. За потреби може бути застосована дисциплінарна відповідальність до працівників, які ухиляються від медичного огляду.

Забезпечення здоров’я та безпеки працівників – важливий аспект діяльності роботодавців. Відповідне дотримання нормативно-правових актів та процедур медичних оглядів сприяє створенню безпечних умов праці та профілактиці професійних захворювань.

 

Інформація «Про проведення в 2024 році медичних оглядів працівників, зайнятих на важких роботах, роботах із шкідливими чи небезпечними умовами праці або таких, де є потреба у професійному доборі та осіб віком до 21 року» за посиланням: surl.li

Читайте також: Цифровізуємо військово-лікарську комісію: учасники процесу можуть обмінюватися документами онлайн

Джерело: Управління Держпраці

Корпоративні тренінги з домедичної допомоги

Матеріали до теми


Затверджено перелік документів для проходження медико-соціальної експертизи
Внаслідок війни збільшується кількість людей, які потребують встановлення інвалідності, значну частину серед них складають військовослужбовці. У зв’язку з цим визначено ...