У другій половині травня в Україні почастішали випадки захворювання на ботулізм, пов’язані з вживанням в’яленої риби.
Про це в середу, 30 травня, повідомляє прес-служба Держпродспоживслужби.
Зазначається, що більшість випадків ботулізму пов’язані з вживанням в’яленої невипотрошеної риби, виготовленої самостійно або придбаної в місцях стихійної торгівлі.
З початку року захворювання було діагностовано у 28 осіб. У двох випадках хвороба завершилася летальним результатом. Останній такий випадок стався 29 травня в Києві — від ботулізму померла жінка. Вона отруїлася в’яленою рибою власного приготування.
У зв’язку з цим Держпродспоживслужба настійно рекомендує не брати в дорогу і на відпочинок продукти, які швидко псуються, дотримуватися термінів придатності та умов зберігання. Вживані продукти, особливо консервовані, рекомендується ретельно проварювати, прожарювати або тушкувати перед вживанням, сирі і в’ялені продукти обробляти окремими ножами.
Також в оприлюдненій Держпродспоживслужбою пам’ятці споживача рекомендується зберігати продукти в закритому посуді і захищати їх від випадкових забруднень.
Крім того, фахівці служби настійно рекомендують не купувати продукти на стихійних ринках і за можливості відмовитися від вживання в’яленої невипотрошеної риби в літній період.
Завантажити пам’ятку від Держспожислужби
Джерело: Слово і діло