...

Українського полярника евакуювали з Антарктиди через апендицит


Українського полярника евакуювали з Антарктиди через апендицит

Українського полярника і біолога Миколу Весельського евакуювали з української антарктичної станції «Академік Вернадський» до лікарні у чилійському місті Пунта-Аренас через апендицит. Для цього науковці провели спеціальну рятувальну операцію.

Про це у Facebook розповів очільник Національного антарктичного наукового центру Євген Дикий.

«Все спрацювало як годинник: спершу за нашим полярником зі станції «Палмер» крізь кригу пробився американський криголам «Лоренс М. Голд», вже разом наш та американський лікарі надали на борту додаткове лікування, поки добу транспортували пацієнта до найближчого летовища — на острів Кінг-Джордж, на чилійську станцію «Фрей», — розповів подробиці очільник наукового антарктичного центру

Потім за словами Дикого, «блискуче спрацювали наші дипломати з Посольства України в Аргентині та Постпредства України у Чилі, і на «Фрей» вже за декілька годин приземлився спеціальний рейс — військово-повітряні сили Чилі надали військово-транспортний літак зі своїм медперсоналом, і він забрав українця на материк, до найближчого чилійського шпиталю», — йдеться в повідомленні.

Читайте також:  Дійсно ризикована професія: п’ятеро українських моряків повернулися з піратського полону

За словами Дикого, наразі полярник перебуває під наглядом лікарів. 

Нагадаємо, Міністерство освіти і науки відновлює морські дослідження. Уже стартував конкурс для дослідників і створюється концепція розвитку до 2023 року.

Українська делегація під час 41-ї наради Договору про Антарктику, що проходила в Аргентині, домовилась про спільні антарктичні та арктичні дослідження з Канадою та Туреччиною.

Джерело: редакція журналу «Охорона праці і пожежна безпека» за матеріалами hromadske.ua.

Матеріали до теми


Охорона праці і промислова безпека під час роботи з аміаком: пам’ятка від Держпраці
Використовуйте обережно в роботі небезпечні речовини. Держпраці підготувала пам’ятку про охорону праці і промислову безпеку під час роботи з аміаком ...