Україна закликала МАГАТЕ зміцнити стандарти ядерної безпеки


Україна закликала МАГАТЕ зміцнити стандарти ядерної безпеки

Україна закликала Міжнародне агентство з атомної енергії (МАГАТЕ) посилити зусилля для зміцнення стандартів ядерної безпеки. Про це йдеться у заяві України, що була проголошена на «Міжнародній конференції МАГАТЕ: формування майбутнього» очільницею української делегації – заступником Міністра енергетики Світланою Гринчук.

«Незважаючи на прогрес, якого ми досягли в ядерній безпеці та фізичному захисті, АЕС можуть стати об’єктами збройної агресії та незаконного захоплення. Це сталося з Україною двічі: у 2014-му, коли було анексовано Крим, де розташований Севастопольський дослідницький реактор, та у 2022 році, коли росія незаконно захопила найбільшу атомну електростанцію Європи – Запорізьку АЕС. Такі дії створили безпрецедентні ризики для ядерної безпеки і продовжують створювати такі ризики щодня», — наголосила Світлана Гринчук.

Читайте також: Куди рухається сонячна енергетика в Україні та світі. Які можливості в цій сфері існують для бізнесу

Вона зауважила: те, що зараз відбувається в Україні, — це ядерний тероризм з боку рф. росія знищує тепло- та гідроелектростанції, лінії електропередачі, трансформатори та інші елементи енергетичної системи, а атомна енергія залишається основним джерелом енергії для країни.

«Україна бачить своє майбутнє з атомною енергетикою, і ми хочемо бути впевненими, що це майбутнє буде безпечним і надійним. Тому ми закликаємо Агентство активізувати свої зусилля та переглянути стандарти ядерної безпеки в напрямку посилення, щоб забезпечити готовність режимів ядерної безпеки країн протистояти будь-яким можливим обставинам, включаючи збройний конфлікт, та гарантувати, що країни будуть притягнуті до відповідальності за їх порушення», — наголосила вона.

 

«Настав час для трансформації міжнародної системи ядерної безпеки та міжнародних інструментів, щоб вони відповідали поточним викликам і загрозам і, наскільки це можливо, враховували всі майбутні», — додала Світлана Гринчук.

Представниця України подякувала МАГАТЕ та державам-членам за об’єднання зусиль, допомогу Україні та роботу у межах робочих груп «Ядерна та радіаційна безпека» та «Енергетична безпека» для реалізації положень Формули миру в Україні.

Джерело: Урядовий портал

Розроблення документів із цивільного захисту

Матеріали до теми


Ситуація з постачанням електроенергії залишатиметься складною
Найближчі півтора місяця ситуація з постачанням електроенергії залишатиметься складною. У Держенергонагляді спрогнозували коли зменшаться відключення світла. Пом’якшення графіків відключень очікується ...
Про застосування санітарних норм щодо перевищення рівня шуму від генераторів: роз’яснення МОЗ
ЗАПИТАННЯ Чи передбачено штрафи для власників генераторів за перевищення рівня шуму під час роботи приладів з огляду на чинні санітарно-гігієнічні ...