Україна закликала МАГАТЕ зміцнити стандарти ядерної безпеки


Україна закликала МАГАТЕ зміцнити стандарти ядерної безпеки

Україна закликала Міжнародне агентство з атомної енергії (МАГАТЕ) посилити зусилля для зміцнення стандартів ядерної безпеки. Про це йдеться у заяві України, що була проголошена на «Міжнародній конференції МАГАТЕ: формування майбутнього» очільницею української делегації – заступником Міністра енергетики Світланою Гринчук.

«Незважаючи на прогрес, якого ми досягли в ядерній безпеці та фізичному захисті, АЕС можуть стати об’єктами збройної агресії та незаконного захоплення. Це сталося з Україною двічі: у 2014-му, коли було анексовано Крим, де розташований Севастопольський дослідницький реактор, та у 2022 році, коли росія незаконно захопила найбільшу атомну електростанцію Європи – Запорізьку АЕС. Такі дії створили безпрецедентні ризики для ядерної безпеки і продовжують створювати такі ризики щодня», — наголосила Світлана Гринчук.

Читайте також: Куди рухається сонячна енергетика в Україні та світі. Які можливості в цій сфері існують для бізнесу

Вона зауважила: те, що зараз відбувається в Україні, — це ядерний тероризм з боку рф. росія знищує тепло- та гідроелектростанції, лінії електропередачі, трансформатори та інші елементи енергетичної системи, а атомна енергія залишається основним джерелом енергії для країни.

«Україна бачить своє майбутнє з атомною енергетикою, і ми хочемо бути впевненими, що це майбутнє буде безпечним і надійним. Тому ми закликаємо Агентство активізувати свої зусилля та переглянути стандарти ядерної безпеки в напрямку посилення, щоб забезпечити готовність режимів ядерної безпеки країн протистояти будь-яким можливим обставинам, включаючи збройний конфлікт, та гарантувати, що країни будуть притягнуті до відповідальності за їх порушення», — наголосила вона.

 

«Настав час для трансформації міжнародної системи ядерної безпеки та міжнародних інструментів, щоб вони відповідали поточним викликам і загрозам і, наскільки це можливо, враховували всі майбутні», — додала Світлана Гринчук.

Представниця України подякувала МАГАТЕ та державам-членам за об’єднання зусиль, допомогу Україні та роботу у межах робочих груп «Ядерна та радіаційна безпека» та «Енергетична безпека» для реалізації положень Формули миру в Україні.

Джерело: Урядовий портал

Розроблення документів із цивільного захисту

Матеріали до теми


Затверджено нову редакцію Загальних положень безпеки АЕС
Держатомрегулювання затвердила зміни до Загальних положень безпеки атомних станцій. Як повідомила ДІЯРУ, нову редакцію документу затверджено Наказом Державної інспекції ядерного ...