Тривалість перерви для відпочинку та харчування на підприємствах


Тривалість перерви для відпочинку та харчування на підприємствах

У відповідності до вимог ст. 66 Кодексу законів про працю України (далі — КЗпП України), працівникам надається перерва для відпочинку і харчування тривалістю не більше двох годин. Перерва не включається в робочий час. Перерва для відпочинку i харчування повинна надаватись, як правило, через чотири години після початку роботи. При цьому час початку i закінчення перерви встановлюється правилами внутрішнього трудового розпорядку. Працівники використовують час перерви на свій розсуд, тобто на цей час вони можуть відлучатися з місця роботи.

На тих роботах, де через умови виробництва перерву встановити не можна, працівникові повинна бути надана можливість приймання їжі протягом робочого часу. Перелік таких робіт, порядок i місце приймання їжі встановлюються власником a6o уповноваженим ним органом за погодженням з виборним органом первинної профспілкової організації (профспілковим представником) підприємства, установи, організації (частина 4 статті 66 КЗпП України).

Крім того статтею 7 Закону України «Про колективні договори та угоди» законодавчо визначено, що у колективному договорі встановлюються взаємні зобов’язання сторін щодо регулювання виробничих трудових, соціально-економічних відносин, в тому числі режиму роботи, тривалості робочого часу і відпочинку.

Джерело: Управління Держпраці

Матеріали до теми


З чого почати роботу спеціалісту з ОП в новій юрособі: розповідаємо покроково
Наше життя не стоїть на місці: більшість процесів як у суспільному, так і у виробничому середовищі безупинно та стрімко розвиваються. ...
Захист працівників під час роботи з екранними пристроями
Роботодавець повинен: поінформувати працівників під розписку про умови праці та наявність на їх робочих місцях небезпечних та шкідливих виробничих факторів ...
Попередження виробничого травматизму: основні моменти
Попередження виробничого травматизму здебільшого залежить від свідомості кожного працівника. Роботодавець повинен дбати про тих людей, які працюють на нього. Інформувати ...