Тривалість перерви для відпочинку та харчування на підприємствах


Тривалість перерви для відпочинку та харчування на підприємствах

У відповідності до вимог ст. 66 Кодексу законів про працю України (далі — КЗпП України), працівникам надається перерва для відпочинку і харчування тривалістю не більше двох годин. Перерва не включається в робочий час. Перерва для відпочинку i харчування повинна надаватись, як правило, через чотири години після початку роботи. При цьому час початку i закінчення перерви встановлюється правилами внутрішнього трудового розпорядку. Працівники використовують час перерви на свій розсуд, тобто на цей час вони можуть відлучатися з місця роботи.

На тих роботах, де через умови виробництва перерву встановити не можна, працівникові повинна бути надана можливість приймання їжі протягом робочого часу. Перелік таких робіт, порядок i місце приймання їжі встановлюються власником a6o уповноваженим ним органом за погодженням з виборним органом первинної профспілкової організації (профспілковим представником) підприємства, установи, організації (частина 4 статті 66 КЗпП України).

Крім того статтею 7 Закону України «Про колективні договори та угоди» законодавчо визначено, що у колективному договорі встановлюються взаємні зобов’язання сторін щодо регулювання виробничих трудових, соціально-економічних відносин, в тому числі режиму роботи, тривалості робочого часу і відпочинку.

Джерело: Управління Держпраці

Матеріали до теми


Домашні працівники: обов’язок роботодавця щодо створення безпечних і здорових умов праці
Обов’язок щодо створення безпечних та здорових умов праці домашніх працівників покладається як на роботодавця, так і на працівника. Домашній працівник ...
Спекотна погода і безпека праці: як організувати захист працівників від перегріву
З настанням літньої спеки питання мікроклімату на робочих місцях набуває особливої актуальності. Висока температура повітря негативно впливає на організм людини: ...
Про заборонені види робіт для неповнолітніх працівників
У літній період багато неповнолітніх прагнуть влаштуватися на тимчасову роботу, щоб здобути перший трудовий досвід або заробити власні кошти. Однак ...
Встановлення зв’язку захворювання з умовами праці
У разі підозри наявності у працівника хронічного професійного захворювання керівник закладу охорони здоров’я за поданням лікаря-профпатолога направляє запит керівнику територіального ...