Щодо питань безпеки під час виконання будівельних робіт


Щодо питань безпеки під час виконання будівельних робіт

Головний державний інспектор відділу нагляду з питань безпеки праці східного регіону Управління інспекційної діяльності за допомогою електронних комунікацій та технологій провів онлайн нараду з ТОВ “ЮТБ” на тему: «Безпека під час виконання будівельних робіт з дотриманням вимог ДБН А.3.2-2-2009 «Охорона праці та промислова безпека в будівництві». Вимоги електробезпеки на будівельних майданчиках».

В ході наради посадова особа доповіла, що улаштування та експлуатація електроустановок повинні здійснюватися відповідно до Правил технічної експлуатації електроустановок споживачів. Улаштування і технічне обслуговування тимчасових і постійних електричних мереж на виробничій території повинен здійснювати персонал, що має відповідну кваліфікаційну групу з електробезпеки.

 

Читайте також: Дорожні знаки на будівельному майданчику

Розведення тимчасових електромереж напругою до 1000 В, що використовуються для електрозабезпечення об’єктів будівництва, необхідно виконати ізольованими проводами чи кабелями на опорах або конструкціях, розрахованих на відповідну механічну міцність під час прокладання по них проводів і кабелів на висоті над рівнем землі та настилу не менше ніж:

  • 5 м – над робочими місцями;
  • 3,5 м – над проходами;
  • 6,0 м – над проїздами.

Читайте також: Охорона праці: правила експлуатації електроустановок

Світильники загального освітлення напругою 127 В і 220 В необхідно встановлювати на висоті не менше ніж 2,5 м від рівня землі, підлоги, настилу. Вимикачі, рубильники та інші комутаційні електричні апарати, що застосовуються на відкритому повітрі або у вологих цехах, повинні бути у пожежо- вибухозахищеному виконанні. Усі електропускові пристрої слід розміщувати так, щоб унеможливлювався пуск машин, механізмів і устаткування сторонніми особами. Забороняється вмикання декількох струмоприймачів одним пусковим пристроєм.

Розподільні щити і рубильники необхідно закривати на замок. Штепсельні розетки й вилки, що застосовуються у мережах напругою до 25 В, повинні мати таку конструкцію, що унеможливлює вмикання у розетки вилки напругою більше ніж 25 В.

Струмовідні частини електроустановок повинні бути ізольовані, огороджені чи розміщені в місцях, недоступних для випадкового дотику до них. Захист електричних мереж і електроустановок від несанкціонованого втручання на виробничій території необхідно забезпечити за допомогою запобіжників з каліброваними плавкими вставками або автоматичних вимикачів. Підготовка робочого місця і допуск до роботи персоналу, який працює за відрядженням, здійснюються завжди персоналом організації, що експлуатує електротехнічне устаткування.

Читайте також: Опосвідчення стану безпеки електроустановок

Крім того було проведено інформаційно-роз’яснювальну роботу щодо недопущення приховування фактів настання нещасного випадку на виробництві незалежно від події яка до нього призвела, та необхідності негайного повідомлення про нещасний випадок відповідно до Порядку.

 

Джерело: Управління Держпраці


Навчання з питань охорони праці

Навчання з питань охорони праці

Замовляючи послугу з навчання на сайті, кожен клієнт отримує приємний бонус — 10% знижки на передплату журналу «ОППБ» та участь у семінарах і конференціях проєкту.

Наші спеціалісти надають послуги з:

  • навчання щодо загальних питань з охорони праці;
  • спеціального навчання для перевірки знань відповідних НПАОП;
  • навчання з охорони праці посадових осіб;
  • навчання для допуску працівників до виконання робіт підвищеної небезпеки.

Тривалість навчання залежить від обраного курсу.
Для довідок: 0 (800) 219-977

Матеріали до теми


Порядок дій в разі настання аварійної ситуації: тренінг від Держпраці
Посадовці Центрально-Західного міжрегіонального управління Держпраці провели тренінг для представників аварійної та диспетчерської служби одного із підприємств Хмельниччини. Під час заходу ...
Чи можуть «домашні» вітрогенератори стати альтернативою сонячним панелям взимку
Які є плюси та мінуси в «енергії вітру» Третій рік поспіль українці активно закуповують сонячні панелі. Але їх продуктивність взимку ...
Дискусійні питання щодо проведення інструктажів з питань охорони праці
Порядок проведення інструктажів з питань охорони праці на робочому місці визначає «Типове положення про порядок проведення навчання і перевірки знань з ...