Що важливо знати під час користування генератором


Що важливо знати під час користування генератором

Фахівці відділу з питань безпеки праці Управління інспекційної діяльності у Чернівецькій області Південно-Західного міжрегіонального управління Держпраці розробили для користувачів, котрі використовують у роботі, або ж побуті електрогенератори, відповідну пам’ятку.

Загалом при використанні генераторних приладів поєднуються два основні види небезпеки:  джерело електроенергії та горючі речовини. Тому користувачам потрібно унеможливити або звести до мінімуму ризики від їхнього впливу: ураження електричним струмом та займання палива.

До експлуатації генератора допускають осіб, вік котрих перевищує 18 років, що пройшли медогляд, інструктаж з охорони праці на робочому місці та вміють користуватися первинними засобами пожежогасіння.

  1. Перед запуском приладу слід обов’язково вивчити інструкцію виробника з встановлення та експлуатації генератора.
  2. Особливу увагу звернути на пункти, які застерігають від дій, що можуть призвести до нештатних ситуацій, створити з них окрему пам’ятку та розмістити її на видному місці поблизу генератора з можливістю періодичного ознайомлення персоналу, котрий обслуговує даний пристрій.

Читайте також: Важливі моменти під час встановлення генератора

  1. Обов’язково забезпечити наявність відповідного вогнегасника.
  2. Оскільки частини генератора нагріваються, не рекомендується встановлювати генератор в приміщенні. Температура нагрівання поверхні не повинна перевищувати +80 градусів.
  3. Працівник, котрий обслуговує генератор, повинен бути забезпечений засобами індивідуального захисту, що використовується електротехнічним персоналом (гумовими рукавицями, взуттям на гумовій підошві) та окулярами для захисту від потрапляння палива при його заливанні у прилад.
  4. Категорично забороняється працювати в одязі, забрудненому паливно-мастильними матеріалами.
  5. Перед запуском генератора необхідно уважно перевірити стан електропроводки, розеток, вилок для уникнення ризику ураження електричним струмом.

Як оформити наказ про введення в експлуатацію генератора електроенергії та забезпечення його безпечної роботи — читайте в журналі «Охорона праці і пожежна безпека»

  1. Підключати генератор до електромережі повинен кваліфікований електрик з не нижчою ІІІ групою допуску.
  2. Заправляти двигун генератора паливом необхідно тільки у добре освітленому місці, в умовах хорошої вентиляції та при зупиненому двигуні.
  3. Випадково пролите на корпус генератора паливо, необхідно ретельно витерти ганчіркою для попередження займання під час можливого перегріву корпусу або іскріння.
  4. У разі виявлення несправностей генератора, слід негайно припинити експлуатацію установки та сповістити керівника, або ж відповідальну за технічний стан особу.

У жодному разі не усувати виявлені несправності самостійно.

Дотримання цих рекомендацій (їх перелік не є вичерпним), допоможе мінімізувати ризики травмувань при використанні та експлуатації електрогенеруючого обладнання.

Експлуатація дизель-генератора: потрібен дозвіл чи декларація? Пальне для нього: чи потрібен дозвіл на зберігання? — читайте в журналі «Охорона праці і пожежна безпека»

Джерело: Управління Держпраці

№4′ 2023 «Пожежна безпека на підприємстві: вимоги, організація, законодавчі зміни»

Матеріали до теми


Безпечна утилізація рослин-шкідників
Тематичний тренінг з питань безпечного скошування механічним способом рослин-шкідників, зокрема борщівника Сосновського, проведено для працівників виробничих бригад Національного природного парку ...
Консультації Держпраці з питань безпечної експлуатації транспортних засобів
Роботодавець перед виїздом зобов’язаний проінформувати водія про: умови праці на лінії; місця вантажно-розвантажувальних робіт; особливості вантажу, що перевозиться. Необхідно випускати ...
Брошура про безпеку робіт на верстатах токарної групи від управління інспекційної діяльності
Журнал реєстрації інструктажів з питань охорони праці на робочому місці Замовити 0 (800) 219-977 Джерело: Управління Держпраці ...