Чи можливий зараз перезапуск Запорізької АЕС


Чи можливий зараз перезапуск Запорізької АЕС

Перезапуск Запорізької АЕС та відновлення генерації на станції наразі є неможливим, вважає генеральний директор Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) Рафаель Гроссі.

«Обговорили можливість перезапуску Запорізької атомної електростанції, який зараз за загальним розумінням є неможливим», – сказав Гроссі після переговорів у Калінінграді з головою «Росатому» Алєксєєм Ліхачовим, передає ВВС.

Пан Гроссі закликав забезпечити умови, щоб унеможливити будь-який ядерний інцидент через зовнішній вплив.

«Ці обставини не дають змоги зараз говорити про перезапуск ЗАЕС. Однак це не заважає нам обговорювати, як ми можемо надалі налагодити такий перезапуск, коли таких умов буде дотримано», – сказав Гроссі журналістам.

Російські війська захопили ЗАЕС невдовзі після початку повномасштабного вторгнення у лютому 2022 року.

Раніше писали: Окупація ЗАЕС може поставити під сумнів розвиток мирного атома у світі

Запорізька АЕС з того часу не виробляє електроенергію, але самій їй потрібна постійна подача електрики для охолодження одного з реакторів, який не повністю відключений від мережі.

Станція зазнає постійних атак безпілотників. МАГАТЕ раніше заявляло про «серйозне погіршення ситуації з ядерною безпекою на ЗАЕС» у зв’язку з атаками, які пан Гроссі назвав безвідповідальними і небезпечними.

Ліхачов погодився з головою МАГАТЕ з приводу неможливості перезапуску ЗАЕС зараз, але назвав технічний стан станції абсолютно безпечним.

Раніше писали: Ядерна безпека Європи залежить від того, наскільки швидко росіяни залишать ЗАЕС, – Герман Галущенко

«Ми оцінюємо сьогоднішній стан, технічний стан, стан, пов’язаний з кадрами на Запорізькій атомній електростанції, як абсолютно безпечний», – сказав глава «Росатому».

Бекграунд. При цьому керівник «Енергоатому» Петро Котін повідомив, що шість енергоблоків ЗАЕС наближаються до небезпечного рубежу: термін експлуатації палива закінчується. Частина палива на ЗАЕС відпрацювала понад 6 років, що є граничним строком.

 

Безпека праці та екологічна безпека — нова спільна матриця для бізнесу у всій Європі — читайте в журналі «Охорона праці і пожежна безпека»

Джерело: MIND.UA

Розроблення документів із цивільного захисту

Матеріали до теми


Ситуація з постачанням електроенергії залишатиметься складною
Найближчі півтора місяця ситуація з постачанням електроенергії залишатиметься складною. У Держенергонагляді спрогнозували коли зменшаться відключення світла. Пом’якшення графіків відключень очікується ...
Про застосування санітарних норм щодо перевищення рівня шуму від генераторів: роз’яснення МОЗ
ЗАПИТАННЯ Чи передбачено штрафи для власників генераторів за перевищення рівня шуму під час роботи приладів з огляду на чинні санітарно-гігієнічні ...