Що таке посттравматичний стрес і як його подолати


Що таке посттравматичний стрес і як його подолати

Майже два роки війни: біль, страх, виснаження, спустошення, втома, тривога й паніка, не зовсім зрозуміле майбутнє, небажання прийняття реальності тощо. Те, як ми себе почуваємо (психологічний стан), – вкрай важливо, особливо під час війни. Психологи сформулювали корисні поради, як опанувати себе в критичних умовах, як допомогти близьким та підтримувати здоровий психічний стан у критичних умовах.

 

Симптоми посттравматичного стресового розладу:

До симптомів посттравматичного стресового розладу можна віднести такі:

  • постійні та неконтрольовані думки про травматичні події, сни про них;
  • відчуття постійної небезпеки;
  • надмірна збудженість;
  • уникнення згадок про травму;
  • панічні атаки: відчуття страху, поверхневе дихання, нудота, прискорене серцебиття, біль у грудях;

Читайте також: На Вінниччині 336 психологів беруть участь у Всеукраїнській програмі ментального здоров’я

  • зловживання алкоголем, сигаретами чи наркотиками;
  • негаразди в буденному житті;
  • проблеми в стосунках, віддалення від партнера;
  • суїцидальні думки;
  • неспроможність висловлювати й проявляти емоції: плакати, радіти, співчувати.

 

Що робити, якщо є прояви посттравматичного стресового розладу

У разі появи симптомів посттравматичного стресового розладу зверніться до сімейного лікаря, психіатра або фахівця з психічного здоров’я.

Подбайте про першочергові потреби: фізичну безпеку, наявність харчів, питної води тощо. Відновіть режим сну. Дайте знати про свої потреби державним структурам та гуманітарним організаціям, щоб вони могли вчасно забезпечити вас необхідним.

Уникайте вживання алкоголю та інших шкідливих речовин. Це не допоможе забути жахіття, проте є ризик, що розвинеться залежність.

Читайте також: Уникаємо стресу на робочому місці

Звʼяжіться з близькими, друзями, родичами, дайте їм знати, що ви живі, обговоріть із ними свій досвід, поділіться переживаннями та почуттями. Якщо ви боїтеся, що ваші розповіді можуть їх травмувати, запитайте в них, чи вони готові почути все, що відбувалося.

Контактуйте з іншими людьми, які пережили подібний досвід, наприклад, із сусідами. Діліться з ними цими порадами.

Будьте готові до змін у психічному стані: після кількох днів полегшення може настати стан спустошення, виснаження, перевтоми. Це цілком природна реакція на надмірний стрес, у якому ви були весь цей час. Організму треба дати можливість відновитися.

 

Зупиняйте почуття провини. Ви можете відчувати злість та ненависть, огиду тощо. Усі негативні емоції, спрямовані на ворога й окупанта, є природними і мають право на існування. Те, що з нами зробили, заслуговує на ненависть і злість. Утім, якщо ви маєте почуття провини, варто його зупиняти. У тому, що з вами сталося, винен ворог. Саме на нього й треба спрямовувати почуття.

Читайте також: Ментальне здоров’я: послуги соціального супроводу військовим та їхнім родинам

Джерело: Східне міжрегіональне управління Держпраці

Корпоративні тренінги з домедичної допомоги

Матеріали до теми


Щодо організації виконання робіт підвищеної небезпеки під час воєнних (бойових) дій: рекомендації для роботодавців
Під час виконання робіт з небезпечними та шкідливими виробничими чинниками, або робіт, пов’язаних з підвищеним виробничим ризиком, нормативно – правовими ...
Комітет з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування розглянув законопроєкти щодо маркування, паралельного імпорту лікарських засобів та самоврядування в сфері охорони здоров’я
Комітет на засіданні 3 травня 2024 року розглянув та підтримав два важливих законопроєкти, присвячені регулюванню питань щодо маркування лікарських засобів ...