Про попередження випадків прихованого травматизму і відповідальність за порушення вимог законодавства про охорону праці


Про попередження випадків прихованого травматизму і відповідальність за порушення вимог законодавства про охорону праці

На значній території Донецької області тривають бойові дії. Збільшилися ризики виробничого травматизму, професійних захворювань та аварій на виробництві. Проте навіть в таких умовах законодавством не допускається послаблень чи порушень конституційних норм і прав людини на безпечні і здорові умови праці.

Виходячи з дому, ми не знаємо, як пройде наш день. Ніхто і ніколи не думає, що саме сьогодні з ним може статися щось непередбачене. Працівники не замислюються про стан охорони праці на підприємстві, вважаючи, що це задача роботодавця. Бувають випадки, коли роботодавець приховує факт настання нещасного випадку.

Журнал реєстрації вступного інструктажу з питань охорони праці
Замовити 0 (800) 219-977

 

Що називають прихованим нещасним випадком

Прихованим нещасним випадком на виробництві вважається той, про який роботодавець, потерпілий або працівник, який його виявив, не повідомив у встановлений строк відповідним органам та установам, та/або нещасний випадок, розслідування якого не проведено. Іноді при виробничих травмах працівник іде назустріч керівнику та приховує факт настання нещасного випадку та показують травму як побутову.

Кожен працівник повинен розуміти, що погоджуючись на пропозиції роботодавця приховати нещасний випадок, він тим самим позбавляєте себе соціального захисту та сприяє роботодавцю в подальшому порушенні ним Закону України від 14 жовтня 1992 року № 2694-XII «Про охорону праці» (далі – Закон № 2694).

Приховуючи настання нещасного випадку, не проводячи розслідування нещасного випадку створюється загроза повторення нещасного випадку, таким чином роботодавець наражає своїх працівників на небезпеку на робочому місті, чим порушує їх конституційне право на належні, безпечні і здорові умови праці. Погоджуючись на приховування нещасного випадку потерпілий не лише стає співучасником злочину, ще і лишає себе можливості отримання оплати витрат на проведення професійної реабілітації, оплати соціальних послуг, а також страхових виплат.

Журнал реєстрації інструктажів з питань охорони праці на робочому місці
Замовити 0 (800) 219-977

 

Про обов’язки роботодавця щодо безпечних умов праці

Згідно із Законом № 2694, кожен роботодавець, не залежно від форми власності та виду діяльності, зобов’язаний створити на кожному робочому місці, в кожному структурному підрозділі безпечні умови праці, провести працівникам відповідне навчання та інструктажі з охорони праці за видом виконуваних робіт та забезпечити дотримання працюючими вимог нормативно-правових актів з охорони праці.

Відповідно до статті 22 Закону № 2694, роботодавець повинен організовувати розслідування та вести облік нещасних випадків, професійних захворювань і аварій, за підсумками розслідування нещасного випадку, професійного захворювання або аварії роботодавець складає акт за встановленою формою, один примірник якого він зобов’язаний видати потерпілому або іншій заінтересованій особі не пізніше трьох днів з моменту закінчення розслідування.

Засоби індивідуального захисту — завітайте в магазин проєкту «Охорона праці і пожежна безпека»

 

Відповідальність за порушення вимог законодавства про охорону праці

Також не слід забувати що, відповідно до статті 44 Закону № 2694, за порушення законів та інших нормативно-правових актів про охорону праці, винні особи притягаються до дисциплінарної, адміністративної, матеріальної, кримінальної відповідальності згідно із законом і це стосується не лише роботодавця але і працівника.

Крім цього, щоб поліпшити продуктивність праці і уникнути негативних станів працівників, слід запровадити програми психологічної підтримки на робочому місці та недопущення стигматизації осіб.

Серію інформаційних матеріалів із питань психосоціальної підтримки на робочому місці у воєнний і післявоєнний час можна переглянути на інформаційному порталі за посиланням: pratsia.in.ua

Джерело: Управління Держпраці


Посібник «Проведення навчання та інструктажів з охорони праці. Актуально під час воєнного стану»

  • навчання, спеціальне навчання та перевірку знань з питань ОП;
  • організацію проведення інструктажів — як зацікавити працівників;
  • застосування нових знань на робочих місцях — який метод проведення інструктажу найкращий;
  • нову національну систему запобігання виробничим ризикам: в чому секрет успіху;
  • обов’язкові інструктажі та види журналів реєстрації інструктажів з питань ОП;
  • особливості проведення інструктажів;
  • рекомендації щодо заповнення журналів реєстрації інструктажів.

(067) 317-58-86 
E-mail: podpiska@mediapro.com.ua

Матеріали до теми


Сонячні електростанції та шкідливий вплив магнітного поля на здоров’я людини: як подбати про безпеку своїх працівників
ТЕЗИ У чому полягає небезпека негативного впливу електромагнітного поля на організм людини Особливості роботи сонячних електростанцій та їхні джерела штучного ...