Що робити під час землетрусу: головні правила безпеки


Що робити під час землетрусу: головні правила безпеки

Правила безпеки під час землетрусу можуть врятувати вам життя.

В Україні землетруси трапляються дуже рідко, оскільки наша країна знаходиться в зоні низької сейсмічної активності. Та все ж кожному українцю варто запам’ятати, як діяти при землетрусах, і які місця вважаються безпечними.

 

Що робити в разі землетрусу: корисна пам’ятка

Якщо про землетрус попередили заздалегідь – варто взяти з собою запас їжі і медикаментів на перших порах (наприклад, тривожний чемоданчик), вимкнути газ і нагрівальні прилади, і покинути будинок. На вулиці варто триматися подалі від будівель, ліній електропередач. Прямуйте в широкий сквер, на спортивний майданчик або будь-яку ділянку без будівель і дерев.

Що робити в разі землетрусу в приміщенні

Якщо ви знаходитесь на верхніх поверхах будівлі, при землетрусі відкрийте двері і встаньте в дверний отвір. Це найміцніше і найбезпечніше місце в квартирі. Бажано щоб двері знаходилася подалі від вікна і важких меблів. Також можна залізти під стіл або під ліжко. Голову прикрийте руками.

Як тільки поштовхи припиняться, вийдіть з дому на вулицю. Спускатися обов’язково потрібно по звичайній або пожежній драбині. У жодному разі не користуйтеся ліфтом.

Якщо землетрус застав вас нас на нижніх поверхах, відразу покиньте будинок і йдіть на вулицю. Прихопіть з собою тривожний чемоданчик, якщо він є під рукою.

Не поспішайте повертатися додому відразу після землетрусу. Протягом декількох хвилин можливі повторні поштовхи. Крім того, в будинку може статися витік газу.

Обов’язки керівників об’єктів, які можуть опинитися в зонах надзвичайних ситуацій — читайте в журналі «Охорона праці і пожежна безпека»

Що робити в разі землетрусу на вулиці

Якщо ви перебуваєте посеред міської забудови – встаньте в дверний отвір найближчої будівлі, щоб уберегтися від уламків. В інших випадках шукайте відкрите місце без будівель і дерев – майданчик, сквер, широкий газон і т.п. відійдіть подалі від будівель і ліній електропередач.

Що робити в разі землетрусу в машині

По можливості машину краще припаркувати на відкритому місці подалі від будівель. Зупиніть транспорт і не залишайте машину – тут досить безпечно. Можна пригнутися на сидінні і прикрити голову руками. Залишайтеся в транспорті, поки поштовхи не припиняться.

Журнал реєстрації інструктажів з питань цивільного захисту, пожежної безпеки та дій у надзвичайних ситуаціях — читайте в журналі «Охорона праці і пожежна безпека»

Джерело: УНІАН

Акція Оплачуй 9 міс - отримуй 12

Матеріали до теми


Поради щодо підготовки до можливих відключень електроенергії, пов’язаних із ворожими обстрілами енергоструктури
Зробіть запас питної і технічної води. На одну дорослу особу на добу потрібно 3 літри питної води (включно з рідиною, ...