Рада схвалила штрафи за перешкоджання проведенню пожежних перевірок


Рада схвалила штрафи за перешкоджання проведенню пожежних перевірок

Верховна Рада на засіданні 26 січня прийняла за основу законопроект № 3931 «Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо встановлення відповідальності за перешкоджання у проведенні перевірок з питань техногенної та пожежної безпеки».

Законопроектом передбачається доповнити Кодекс України про адміністративні правопорушення новою статтею 18514 «Створення перешкод для діяльності уповноважених посадових осіб центрального органу виконавчої влади, який здійснює державний нагляд (контроль) у сфері техногенної та пожежної безпеки, у тому числі пов’язаної з проведенням перевірок».

Проектом передбачається надати можливість суддям районних, районних у містах, міських чи міськрайонних судів розглядати справи про адміністративні правопорушення та надати право поліцейським та посадовим особам органу державного нагляду (контролю) у сфері техногенної та пожежної безпеки складати протоколи про адміністративне правопорушення, передбачене статтею 18514 Кодексу шляхом внесення змін до частини першої статті 255 Кодексу.

У зв’язку з тим, що правопорушники можуть не надавати можливість оформити протокол за статтею 18514 Кодексу, пропонується надати можливість поліцейським проводити адміністративне затримання до встановлення особи правопорушника в разі перешкоджання ним діяльності уповноваженим посадовим особам центрального органу виконавчої влади, який здійснює державний нагляд (контроль) у сфері техногенної та пожежної безпеки, у тому числі пов’язаної з проведенням перевірок шляхом внесення змін до статті 262 Кодексу.

За перешкоджання може загрожувати штраф у розмірі від 1-ї до 2-х тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (17 – 34 тисячі гривень), а за повторне вчинення правопорушення протягом року – від 2-х  до 3-х тисяч таких мінімумів (34 – 51 тисяча гривень).

Нормою нової ст. 18514 КпАП буде встановлено, що створення перешкод для діяльності уповноважених посадових осіб ДСНС, зокрема пов’язаної з проведенням перевірок тягне за собою накладення штрафу від тисячі до двох тисяч нмдг (від 17 000 до 34 000 грн).

Те саме діяння, вчинене повторно протягом року після накладення адміністративного стягнення, — тягне за собою накладення штрафу від двох тисяч до трьох тисяч нмдг (від 34 000 до 51 000 грн).

Джерело: Верховна Рада України

Матеріали до теми


Про безпечність нехарчової продукції: основні ознаки
Головною ознакою безпечності нехарчової продукції є наявність маркування знаком відповідності — Знак відповідності технічним регламентам має форму незамкненого з правого ...
Міжнародна співпраця у ринковому нагляді: засоби забезпечення безпеки продукції
Органи ринкового нагляду співпрацюють з відповідними органами інших держав і міжнародними організаціями з питань, пов’язаних із здійсненням ринкового нагляду і ...