Про психосоціальну підтримку на робочому місці: рекомендації Держпраці


Про психосоціальну підтримку на робочому місці: рекомендації Держпраці

Системна турбота про психічне здоров’я так само важлива, як і турбота про фізичний стан людини, адже це може врятувати життя, запобігти травмуванню на роботі, зберегти кадровий потенціал, підвищити мотивацію і продуктивність, а також стати додатковим фактором привабливості для шукачів роботи та інвесторів.

Військова російська агресія і трагічні події, які відбуваються в Україні вже більше року стали для значної частини населення України найбільшим джерелом стресових розладів, люди відчувають психологічні наслідки травматичних подій, свідком або учасником яких їм довелося бути.

В умовах воєнного стану люди відчувають паніку, тривогу, стрес, страх, депресію, відчай.  Саме тому дуже важливим аспектом є психосоціальна підтримка на робочому місці. Психологічний і соціальний добробут працівників є важливою складовою здорового і продуктивного робочого середовища. Турбота про   здоров’я  та психологічний стан працівників – це також складова сталості та ефективності діяльності бізнесу.

 

Раніше писали: Психологічне здоров’я: як правильно поводитися з тими, хто повернувся з фронту

Психосоціальна підтримка на робочому місці має ґрунтуватися на письмовій політиці підприємства

Для того, щоб така підтримка була системною, відбувалася на постійній основі й мала профілактичний характер, потрібна відповідна система дій: політика і програма заходів у межах цієї політики.

Запровадження програми психосоціальної підтримки підсилить значення та відкриє шлях до профілактики інших психосоціальних ризиків у сфері праці. Психосоціальна підтримка є частиною заходів, які можуть бути інтегровані в загальну політику і програму безпеки й здоров’я на роботі. Вони доповнюють профілактичну діяльність, спрямовану на усунення та контроль факторів психосоціальних ризиків.

Раніше писали: Ментальне здоров’я: сім пріоритетних проєктів Всеукраїнської програми

З метою допомоги роботодавцям у цьому важливому питанні Держпраці розмістила на своєму порталі найактуальнішу серію інформаційних матеріалів із питань психосоціальної підтримки на робочому місці в умовах воєнного й післявоєнного часу «З турботою про себе й кожного».

З шаблоном політики можна ознайомитися за посиланням.

Джерело: Управління Держпраці


ДОМЕДИЧНА ДОПОМОГА: як зберегти життя/здоров’я потерпілого + практичний кейс про правила в умовах бойових дій

Спецвипуск № 1, 2023

  • Як діяти в разі виникнення забоїв, переломів, кровотеч, опіків, уражень електричним струмом
  • Як допомогти пораненим під час збройних протистоянь та транспортуванні їх в укриття
  • Багато іншого про дії при виникненні загрозливих станів для життя

Замовити

Матеріали до теми


Комітет з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування розглянув законопроєкти щодо маркування, паралельного імпорту лікарських засобів та самоврядування в сфері охорони здоров’я
Комітет на засіданні 3 травня 2024 року розглянув та підтримав два важливих законопроєкти, присвячені регулюванню питань щодо маркування лікарських засобів ...
Підтримка психічного здоров’я людини стала одним з приорітетних завдань державної політики
У Всеукраїнський день психолога, відбувся регіональний форум з ментального здоров’я, який організований рухом «Зе Жінки», — інформує народна депутатка України, ...
Рада ухвалила закон щодо вирішення нагальних питань у сфері охорони здоров’я та соціальній сфері
Про це повідомив народний депутат від парламентської фракції «Голос» Ярослав Железняк у Телеграмі. Він уточнив, що законодавча ініціатива № 10094 ...