Про психосоціальну підтримку на робочому місці (поради від Держпраці)


Про психосоціальну підтримку на робочому місці (поради від Держпраці)

Проблеми психологічного й соціального характеру впливають на людину, трудовий колектив. Це спричиняє втрати робочого часу через прояв байдужості до виконання людиною своїх обов’язків, зумовлює підвищений ризик нещасних випадків на роботі, створює напружену атмосферу в колективі. Важливо, щоб керівник підтримував й допомагав працівникам справлятися з емоційними проблемами безпосередньо на роботі, а для цього треба знати, як правильно це робити, щоб не нашкодити. Тому необхідна відповідна  програма психосоціальної  підтримки на робочому місці.

Читайте також: Про психосоціальні ризики та їх фактори

 

Запобігання психосоціальним та іншим професійним ризикам

Війна, як і будь-яка інша зовнішня небезпека чи загроза, – це фактор, що може виникати поза роботою, але наслідки якого впливатимуть як на працездатність і продуктивність людини, так і на сферу праці загалом. В мирний час ми мало замислювались щодо психоемоційного стану кожного. Але в умовах війни це питання стало актуальною темою сьогодення. І тільки спільні кроки дадуть можливість впливати на ситуацію.

Пріоритетом  для керівника є запобігання психосоціальним та іншим професійним ризикам, їх мінімізація, створення атмосфери відкритості, в якій працівники вільно можуть поговорити про свій фізичний та психічний стан і потреби, висловити свою думку, обговорити проблеми та виклики, поставити запитання і водночас не боятися зворотної реакції: осуду, прояву недовіри, негативних змін у роботі тощо.

 

Дієвим інструментом психосоціальної підтримки на робочому місці є включення спеціальної програми  до колективного договору.

Вебінар «Мобінг на робочому місці. У яких випадках працівники та роботодавець можуть понести покарання» — замовляйте запис заходу БЕЗОПЛАТНО

 

Явище мобінгу серед персоналу

В Україні зараз активно закликають протистояти психологічному пресингу працівників на робочому місці з боку адміністрації чи колег. Часто жертви мобінгу не розуміють, що стосовно них вчиняється насилля та не мають достатньої інформації для виходу із цієї ситуації.

Раніше писали: Законопроєкт про перевірки Держпраці щодо мобінгу під час воєнного стану (№ 11044)

Адміністрації кожного підприємства слід уважно ставитись до психологічного та емоційного стану своїх працівників та, у разі виявлення будь-яких ознак тиску невідкладно здійснювати заходи протидії мобінгу на роботі. А працівники у разі мобінгу можуть звернутися зі скаргою до Держпраці або до суду.

Джерело: Управління Держпраці

Корпоративні тренінги з домедичної допомоги

Матеріали до теми


Гарантії для осіб з інвалідністю: режим роботи, укладення, розірвання трудового договору
Законодавство України передбачає низку гарантій та пільг для осіб з інвалідністю, зокрема: строковий трудовий договір підлягає розірванню достроково на вимогу ...