Попередження випадків прихованого травматизму на підприємствах сільського господарства


Попередження випадків прихованого травматизму на підприємствах сільського господарства

У Донецькій області стартували весняно-польові роботи. У 2023 році весняно-польові роботи безумовно найскладніші за всю історію незалежності України.

У цей час підвищується ймовірність травматизму, особливо через недотримання правил охорони праці та неналежну організацію робіт та ще ускладнено виконанням робіт в умовах воєнних (бойових) дій.

Прихований нещасний випадок на виробництві

Однією із нагальних проблем у галузі сільського господарства є прихований виробничий травматизм. Багато випадків травм та захворювань, пов’язаних з роботою на фермах та полях, не реєструються та залишаються поза увагою керівництва підприємства. Такі випадки можуть мати серйозні наслідки як для здоров’я працівників, так і для фінансової стійкості підприємства.

Документи спеціаліста з пожежної безпеки — зручне електронне видання
Замовити: 0 (800) 219-977

Слід зазначити, що процедура проведення розслідування та обліку таких нещасних випадків передбачена «Порядком розслідування та обліку нещасних випадків, професійних захворювань і аварій на виробництві», затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України від 17 квітня 2019 року № 337 (далі – Порядок).

Відповідно до п. 3 Порядку, прихований нещасний випадок на виробництві – нещасний випадок, про який роботодавець, потерпілий або працівник, який його виявив, не повідомив у встановлений цим Порядком строк відповідним органам та установам, та/або нещасний випадок, розслідування якого не проведено комісією підприємства (установи, організації).

Це пов’язано з тим, що більшість працівників підприємств не звертається до лікарів з приводу травм або ж керівництво підприємства приховує ці випадки.

Такий стан речей є неприйнятним, оскільки прихований виробничий травматизм може призвести до значних наслідків. Наприклад, недостатня увага до безпеки праці може призвести до серйозних травм, які можуть бути фатальними для працівників.

Запобігання випадкам прихованого виробничого травматизму

Щоб запобігти прихованому виробничому травматизму, необхідно вживати низку заходів. Насамперед керівництво підприємства повинно вести ретельний облік всіх випадків травм та захворювань, пов’язаних з роботою на підприємстві. Це дозволить виявити проблемні місця та забезпечити належний контроль за процесами, що пов’язані з охороною праці. Крім того, необхідно проводити регулярні інструктажі з охорони праці для всіх працівників та забезпечити їх засобами індивідуального та колективного захисту.

Письмова консультація — замовте послугу від експертів журналу «Охорона праці і пожежна безпека»
Для довідок: (063) 590-97-54 

Також важливо залучати до процесу попередження травматизму не тільки керівництво підприємства, але й самих працівників. Вони повинні бути особисто зацікавлені в тому, щоб їхнє робоче місце було безпечним та виконувати свої обов’язки відповідально. Для того, щоб залучити працівників до процесу попередження травматизму, можна організовувати навчальні семінари та тренінги з питань безпеки праці.

Нарешті, кожен працівник повинен бути обізнаний з процедурами, які слід вживати в разі травми на виробництві. Важливо, щоб усі працівники знали, куди звертатися та як діяти в надзвичайних ситуаціях.

Дії та правила поведінки під час пожежі — спецвипуск від журналу «Охорона праці і пожежна безпека»

Отже, попередження прихованого виробничого травматизму на підприємствах сільського господарства є дуже важливою проблемою. Застосування заходів щодо попередження травм та захворювань, ведення ретельного обліку травматизму та залучення працівників до процесу безпеки праці можуть допомогти уникнути багатьох проблем для підприємства в майбутньому.

Джерело: Управління Держпраці


Вебінар «Експлуатація дизель-генератора: потрібен дозвіл чи декларація?»

✔ Декларування дизель-генератора: що зазначено у законодавстві
✔ Зберігання пального для дизель-генератора: чи потрібен дозвіл і ліцензія
✔ Таблиця вимог, на які треба звернути увагу при експлуатації дизель-генератора та зберіганні пального для нього.

Дата проведення: 9 лютого 2023 року
Вебінар доступний у записі

(063) 590-97-54 
E-mail: podpiska@mediapro.com.ua

Матеріали до теми


Поради щодо підготовки до можливих відключень електроенергії, пов’язаних із ворожими обстрілами енергоструктури
Зробіть запас питної і технічної води. На одну дорослу особу на добу потрібно 3 літри питної води (включно з рідиною, ...