Про дотримання вимог Технічного регламенту безпеки машин


Про дотримання вимог Технічного регламенту безпеки машин

Інспектори відділу ринкового нагляду Північно-Східного Міжрегіонального управління Держпраці зазначають, що Технічний регламент безпеки машин є одним із ключових документів, який використовується органами ринкового нагляду для забезпечення безпеки та якості товарів на ринку.

Цим важливим законодавчим актом регулюється виробництво, введення в обіг та експлуатацію машин на всій території України. Він містить набір вимог та стандартів, спрямованих на забезпечення безпеки людей та навколишнього середовища під час роботи з машинами.

 

Які вимоги до товарів, що підпадають під дію Технічного регламенту

  • Товари повинні відповідати встановленим стандартам безпеки, що передбачають усунення потенційних загроз для здоров’я та життя людей під час їх використання.
  • Вироблена продукція повинна мати високу якість та відповідати вимогам технічних стандартів, встановлених у ТРБМ.
  • Товари мають пройти випробування та оцінку відповідності вимогам ТРБМ.
  • Виробники повинні наносити на товари відповідне маркування, яке підтверджує їх відповідність вимогам ТРБМ, а також надавати необхідну технічну документацію.
  • Вироби повинні супроводжуватися інструкціями з використання, які містять необхідні вказівки щодо безпечної експлуатації та обслуговування. Окрім того, виробники повинні надавати рекомендації щодо технічного обслуговування та ремонту товарів, а також забезпечувати наявність запасних частин.

Засоби індивідуального захисту — завітайте в магазин проєкту «Охорона праці і пожежна безпека»

Ці вимоги спрямовані на забезпечення безпеки та якості товарів, що використовуються на ринку України, а також на захист прав та інтересів споживачів.

Джерело: Управління Держпраці

Охорона праці і пожежна безпека. Друкований журнал. Передплата – 2025

Матеріали до теми


Продавцям ручного електроінструмента: поради від Держпраці
Інспектори відділу ринкового нагляду Північно-Східного міжрегіонального управління Держпраці акцентують увагу на тому, що відповідальність продавців ручного електроінструмента не закінчується лише ...
Держенергонагляд контролює вчасне та належне виконання робіт з розчищення трас
Держенергонагляд продовжує оцінювати виконання операторами системи розподілу (ОСР) робіт з розчищення трас повітряних ліній електропередачі 0,4-110 (150) кВ (ПЛ) та ...
Чи здійснюють органи Держпраці перевірки з питань додержання законодавства про працю під час війни?
У період дії воєнного стану Державна служба України з питань праці та її територіальні органи можуть здійснювати заходи державного нагляду ...
Моніторинг надійності роботи енергетичних господарств соціально важливих об’єктів
Держенергонагляд, на виконання доручення Міністерства енергетики України, тримає на контролі процес підготовки систем енергопостачання соціально важливих об’єктів, які забезпечують життєдіяльність ...