Праця неповнолітніх: зручна інфографіка від Держпраці


Праця неповнолітніх: зручна інфографіка від Держпраці

Під час літніх канікул багато дітей мають бажання або вимушені шукати підробіток. Східне міжрегіональне управління Державної служби України з питань праці нагадує про права, які мають неповнолітні при укладанні трудових договорів.

Основні принципи трудової зайнятості неповнолітніх

Трудова діяльність неповнолітніх регулюється спеціальним законодавством з метою захисту їхніх прав та забезпечення їхнього фізичного та психологічного розвитку. Основні принципи трудової зайнятості неповнолітніх включають:

Неповнолітніми вважаються особи, які не досягли повних 18 років. Вік, з якого дозволяється працювати, може варіюватися залежно від країни та законодавства. В Україні працювати дозволяється з 14 років:

для виконання легкої роботи, що не завдає шкоди здоров’ю і не порушує процесу навчання;

у вільний від навчання час допускається прийняття на роботу здобувачів освіти закладів загальної середньої зальноосвітніх шкіл, професійної (професійно-технічної), фахової передвищої чи вищої освіти, які здобувають у будь-якій формі початкову, базову середню чи профільну середню освіту;

– є згода одного з батьків чи особи, що його замінює.

Забезпечення трудових прав неповнолітніх працівників. Обов’язкові вимоги до роботодавців — читайте в журналі «Охорона праці і пожежна безпека»

Тривалість робочого часу неповнолітніх

Обмеження робочого часу: неповнолітні зазвичай мають обмежений робочий час, який встановлюється з урахуванням їхнього віку:

  • для працівників віком від 16 до 18 років – 36 годин на тиждень;
  • для осіб віком від 15 до 16 років (учнів віком від 14 до 15 років, які працюють в період канікул) – 24 години на тиждень.

Тривалість робочого часу учнів, які працюють протягом навчального року у вільний від навчання час не може перевищувати половини максимальної тривалості робочого часу, передбаченої в абзаці першому цього пункту для осіб відповідного віку;

Про обмеження за видами робіт для неповнолітніх

Обмеження за видами робіт: неповнолітніх працівників не можна залучати до:

  • важких робіт;
  • робіт зі шкідливими і небезпечними умовами праці;
  • підземних робіт;
  • робіт, пов’язаних із підійманням і переміщенням речей, маса яких перевищує встановлені для них граничні норми.

Крім того, неповнолітніх працівників не можна залучати до роботи в нічний час та у вихідні дні, а також до наднормових робіт.

Читайте також: Охорона праці: до яких робіт не можна залучати неповнолітніх

Про трудовий договір із неповнолітнім і медичний огляд

Особливості оформлення трудового договору:  з особами віком до 18 років – тільки в письмовій формі.

Особливість при прийнятті на роботу: обов’язково необхідно надати довідку про медичний огляд. Надалі такі працівники обов’язково повинні проходити медичний огляд — щороку до досягнення ними 21 року.

Нарахування заробітної плати неповнолітньому працівникові

Статтею 194 Кодексу законів про працю України встановлено, що заробітна плата працівникам молодше вісімнадцяти років при скороченій тривалості щоденної роботи виплачується в такому ж розмірі, як працівникам відповідних категорій при повній тривалості щоденної роботи.

Читайте також: Держпраці наголошує: професія «робітники, зайняті роботою на висоті» відноситься до робіт, на яких забороняється застосування праці неповнолітніх

Тобто, скорочення робочого часу для неповнолітніх означає, що їх скорочений робочий час оплачується за тією ж тарифною ставкою (тим же посадовим окладом), що й нормальний робочий день дорослого працівника тієї ж спеціальності, кваліфікації та за інших рівних умов.

Для неповнолітніх працівників, які не досягли вісімнадцятирічного віку, тривалість щорічної основної відпустки становить 31 календарний день. Щорічна основна відпустка повної тривалості надається неповнолітньому працівникові за його бажанням у зручний для нього час.

Читайте також: Які види робіт заборонені для неповнолітніх?

Джерело: Управління Держпраці


Розроблення документів з охорони праці

Накази • розпорядження • положення • інструкції, програми
та інші документи.

Індивідуальний підхід
Стислі строки виконання
Доступна ціна

0 (800) 219-977(067) 317-58-86 
E-mail: podpiska@mediapro.com.ua

Матеріали до теми


Дії населення у разі надзвичайних ситуацій: урагани та штормові попередження
Що робити у разі загрози стихійного лиха та отриманні штормового попередження зберігайте спокій, уникайте паніки; уважно слухайте інформацію по телевізору ...
Сонячні електростанції та шкідливий вплив магнітного поля на здоров’я людини: як подбати про безпеку своїх працівників
ТЕЗИ У чому полягає небезпека негативного впливу електромагнітного поля на організм людини Особливості роботи сонячних електростанцій та їхні джерела штучного ...