Пацієнти з COVID-19 або ГРЗ можуть оформити е-лікарняний без візиту до лікаря


Пацієнти з COVID-19 або ГРЗ можуть оформити е-лікарняний без візиту до лікаря

Пацієнти, які мають прояви грипу, гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, або гострого респіраторного захворювання, можуть відкрити електронний лікарняний без візиту до лікаря. Про це розповів на брифінгу міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко.

Міністерство охорони здоров’я України розробило та видало наказ «Про особливості формування медичних висновків в окремих випадках» від 04.02.2022 р. № 233, який вже пройшов державну реєстрацію в Міністерстві юстиції.

«Цей наказ є продовженням наших управлінських рішень, що допомагають зменшити навантаження на лікарів первинної ланки, які сьогодні найбільше відчувають на собі тягар у зв’язку з особливістю «Омікрона» швидко розповсюджуватися», — зазначив міністр.

Як це працюватиме:

  1. У разі наявності симптомів COVID-19, грипу або гострої респіраторної інфекції пацієнт може зателефонувати до свого лікаря й отримати від нього рекомендації щодо лікування.
     
  2. За результатами такої консультації лікар може сформувати медичний висновок про тимчасову непрацездатність на період до 5 днів, який є основою для відкриття електронного лікарняного.
     
  3. Якщо хвороба триватиме довше, пацієнт має звернутися до лікаря на особистий огляд для подовження строку своєї непрацездатності шляхом створення нового медичного висновку у межах свого випадку захворювання.

Це значно розвантажить лікарів та дозволить іншим пацієнтам уникнути додаткових контактів із хворими на коронавірусну хворобу.

Джерело: Міністерство охорони здоров’я України

Матеріали до теми


Психоемоційне здоров’я: як боротися із професійним вигоранням медичних працівників
Професійне вигорання — це стан психічного та фізичного виснаження, який виникає внаслідок тривалого стресу, перевантаження та невдоволеності на роботі. Це ...