Сумісники не проходять повторне навчання з охорони праці при прийнятті на ідентичні посади


Сумісники не проходять повторне навчання з охорони праці при прийнятті на ідентичні посади

Верховний Суд звертає увагу на те, що чинне законодавство України не передбачає обов’язок працівників проходити повторне навчання у разі сумісництва ідентичних професій і спеціальностей та не передбачає обов’язку роботодавця забезпечити проходження повторного навчання з охорони праці працівникам які надали документи про проходження відповідного навчання.

Про це йдеться в постанові ВС/КАС від 25.11.2021 р. у справі № 520/5530/19.

В цій справі позивачем виступало підприємство, а відповідачем — Головне управлінням Держпраці у Харківській області. Спір полягав в тому, що інспектори праці винесли припис за результатами перевіри. Вони переконували, що Типове положення про порядок проведення навчання і перевірки знань з питань охорони праці та Перелік робіт з підвищеною небезпекою, передбачають, що особи, які суміщують професії, проходять навчання, інструктаж і перевірку знань з питань охорони праці як з їхніх основних професій, так і за професіями, що суміщуються.

Проте суди стали на сторону підприємства і уважають, що посилання інспекторів праці на п. 3.6 Типового положення є безпідставним, оскільки у даному випадку працівники працюють за сумісництвом на аналогічних посадах, як і за основним місцем роботи, а не суміщують різні професії (посади) на тому ж підприємстві поряд із основною роботою.

Працівники, які працюють за сумісництвом, виконують той самий перелік робіт на тому ж обладнанні, що і на основному місці роботи, а тому не потребують проходження навчання та перевірки знань з охорони праці.

Джерело: ЛІГА:ЗАКОН

Матеріали до теми


Про реалізацію прав працівників на безпечні умови праці
Систематичний і достовірний збір даних про стан охорони праці і травматизм на виробництві є об’єктивним підґрунтям для здійснення аналізу всіх ...