...

Особливості захисту праці жінок: відповіді на запитання


Особливості захисту праці жінок: відповіді на запитання

Незважаючи на постійну боротьбу жінок за власні права та рівні можливості з чоловіками, залишаються сфери життєдіяльності в яких, перш за все через фізіологічні особливості, жінки мають привілеї. Зокрема, це стосується і сфери трудової діяльності українок. Українське законодавство захищає права всіх працюючих жінок, особливо це стосується вагітних.

Трудовим законодавством України забороняється застосування праці жінок на важких роботах та діяльність із шкідливими або небезпечними умовами праці. Під забороною і підземні роботи. Виняток — нефізичні підземні роботи, праця по санітарному та побутовому обслуговуванню.

Особливе табу на залучення жінок до підіймання і переміщення речей, маса яких перевищує встановлені для них граничні норми.

Які особливості роботи жінок з вантажами?

Не можна, щоб жінки підіймали або переміщували предмети вагою більше 7 кілограмів, якщо така робота здійснюється постійно протягом зміни. У випадку, коли робота до 2 разів на годину чергується з іншими видами діяльності маса вантажу може бути збільшеною до 10 кілограмів.

Важливо, що у вагу вантажу, що переміщується, включається вага як тари, так і упаковки.

Робота у нічний час. Чи допускається таке навантаження?

Нічні зміни — чергове табу, за винятком тих галузей, де це викликається особливою необхідністю і дозволяється як тимчасовий захід.

До яких видів робіт заборонено залучати вагітних?

Вагітність — це особливі потреби і особливі умови праці. Так, перш за все, вагітних категорично заборонено залучати до понаднормової праці, робіт у вихідні дні і, звісно ж, у нічний час. Крім цього, не дозволяється направляти їх у відрядження.

За яких умов можливий перехід вагітної на полегшені умови праці?

Кодексом законів про працю України чітко передбачено, що вагітним жінкам відповідно до медичного висновку знижуються норми виробітку, норми обслуговування або вони переводяться на іншу роботу, яка є легшою і виключає вплив несприятливих виробничих факторів. Такий перехід відбувається із збереженням середнього заробітку за попередньою роботою.

Більше того, до вирішення питання про залучення вагітної до іншої діяльності, її повинні звільнити від роботи із збереженням середнього заробітку за всі пропущені внаслідок цього робочі дні за рахунок підприємства, установи чи організації.

До яких державних органів та установ слід звертатися жінками за захистом своїх трудових прав?

Залежно від ступеня порушення трудових прав, слід звертатися до:

  • територіальних підрозділів Державної служби України з питань праці;
  • Національної поліції України;
  • суду;
  • Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини (якщо роботодавцем відносно жінки вчинено дії або бездіяльність, що містять ознаки дискримінації);
  • системи надання безоплатної правової допомоги;
  • Комітету ООН з ліквідації дискримінації щодо жінок у разі (якщо внутрішні засоби правового захисту вичерпані або якщо застосування таких засобів невиправдано затягується).

Джерело: Координаційний центр з надання правової допомоги

Матеріали до теми


Про безпеку праці під час експлуатації посудин під тиском
Правила поширюються на суб’єктів господарювання незалежно від форм власності та організаційно-правових форм, що займаються монтажем, демонтажем, експлуатацією, модифікацією, перевіркою технічного ...
У Житомирі провели роз’яснювальну роботу щодо безпечної експлуатації дитячих атракціонів
Інспектор Центрально-Західного міжрегіонального управління Держпраці провів інформаційно-роз’яснювальний захід з метою запобігання нещасним випадкам під час експлуатації дитячих атракціонів (об’єктів підвищеної ...