Методичні рекомендації щодо організації охорони праці у дитячих закладах оздоровлення і відпочинку


Методичні рекомендації щодо організації охорони праці у дитячих закладах оздоровлення і відпочинку

Триває підготовка до оздоровчого періоду. Головне завдання для керівників дитячих оздоровчих закладів — це забезпечення комфортного, і — найважливіше — безпечного оздоровлення та відпочинку дітей.

На допомогу керівникам у ефективній підготовці до сезону фахівці Держпраці підготували методичні рекомендації. В документі чітко викладені головні вимоги безпеки, розроблено покроковий алгоритм дій керівників та посадових осіб.

МЕТОДИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ ЩОДО ОРГАНІЗАЦІЇ ОХОРОНИ ПРАЦІ
У ДИТЯЧИХ ЗАКЛАДАХ ОЗДОРОВЛЕННЯ І ВІДПОЧИНКУ

Дитячий заклад оздоровлення та відпочинку — це постійно або тимчасово діючий, спеціально організований або пристосований заклад, призначений для оздоровлення, відпочинку, розвитку дітей, що має визначене місце розташування, матеріально-технічну базу, кадрове забезпечення та технології для надання послуг з оздоровлення та відпочинку дітей відповідно до державних соціальних стандартів надання послуг з оздоровлення та відпочинку.

Отже основою проведення безпечної оздоровчої кампанії є створення безпечних умов для дітей, якісний підбір кадрів та дотримання вимог охорони праці.

Охорона праці — це система правових, соціально-економічних, організаційно-технічних, санітарно-гігієнічних і лікувально-профілактичних заходів та засобів, спрямованих на збереження життя, здоров’я і працездатності людини в процесі трудової діяльності.

Дія Закону України «Про охорону праці» поширюється на всіх юридичних та фізичних осіб які відповідно до законодавства використовують найману працю та на всіх працюючих.

На підприємствах з кількістю працюючих 50 і більше осіб створюється служба охорони праці, яка функціонує як окремий підрозділ, призначається посадова особа. У випадку коли працюючих менше як 50 осіб функції служби охорони праці можуть виконувати в порядку сумісництва особи, які мають відповідну підготовку. На підприємстві з кількістю працюючих менше 20 працюючих для виконання функцій з охорони праці можуть залучатись сторонні спеціалісти на договірних засадах, які мають виробничий стаж роботи не менше трьох років і пройшли навчання з охорони праці.

Відповідно до вимог статті 13 Закону України «Про охорону праці» роботодавець зобов’язаний створити на робочому місці в кожному структурному підрозділі умови праці відповідно до нормативно-правових актів з охорони праці, а також забезпечити дотримання вимог законодавства щодо прав працівників у галузі охорони праці.

З цією метою роботодавець забезпечує функціонування системи управління охороною праці на підприємстві, а саме вживає відповідних управлінських заходів (створює відповідні служби і призначає посадових осіб).

Роботодавець несе безпосередню відповідальність за порушення зазначених вимог, що зазначенні в даній статті.

Навчання, організація проведення інструктажів для працівників

Організація проведення інструктажів, навчань та перевірки знань з охорони праці здійснюється відповідно до НПАОП 0.00-4.12-05 «Типове положення про порядок проведення навчання і перевірки знань з питань охорони праці», затвердженого наказом Державного комітету України з нагляду за охороною праці від 26.01.2005 р. № 15.

Відповідно до цього положення працівники закладів оздоровлення та відпочинку, які виконують роботи, зазначені в Переліку робіт з підвищеною небезпекою, затвердженому наказом Держнаглядохоронпраці України від 26.01.2005 р. № 15 та Переліку робіт, де є потреба у професійному доборі, затвердженому наказом МОЗ та Держнаглядохоронпраці України від 23.09.1994 р. № 263/121, проходять щороку спеціальне навчання і перевірку знань відповідних нормативно-правових актів з охорони праці.

Даним нормативним також передбачено стажування, дублювання і допуск до роботи працівників закладів оздоровлення та відпочинку, які виконують роботи з підвищеною небезпекою, а також всіх видів інструктажів, зокрема вступний інструктаж перед прийомом на роботу, первинний, повторні, позапланові та цільові інструктажі з питань охорони праці — в процесі трудової діяльності працівників.

Безпечна експлуатація будівель і споруд

Згідно зі статтею 13 Закону України «Про охорону праці» роботодавець забезпечує належне утримання будівель і споруд, виробничого обладнання та устаткування, моніторинг за їх технічним станом.

Забезпечення безпеки будівель і споруд досягається організацією їх належної експлуатації, своєчасним ремонтом несправних будівельних конструкцій і комунікацій, очищенням дахів і прилеглої до стін території.

Для організації експлуатації, ремонту будівель і споруд необхідно:

  • призначити особу, відповідальну за проведення систематичного спостереження за їх технічним станом;
  • крім систематичного спостереження, проводити весняні й осінні загальні комісійні огляди з оформленням актів з відповідним планом заходів щодо усунення виявлених несправностей будівельних конструкцій;
  • забезпечити наявність і ведення технічного журналу з експлуатації будівлі (споруди);
  • здійснювати планування попереджувального ремонту будівлі та його своєчасне проведення;
  • здійснювати своєчасне очищення дахів від снігу та безпосередньо прилеглої до стін території.

Електрогосподарство

Керуючись НПАОП 40.1-1.21-98 «Правила безпечної експлуатації електроустановок споживачів», керівник закладу зобов’язаний забезпечити утримання, експлуатацію і обслуговування електроустановок відповідно до вимог чинних нормативних документів.

Керівник закладу призначає відповідального за справний стан і безпечну експлуатацію електрогосподарства з числа інженерно-технічних працівників, які мають електротехнічну підготовку і пройшли перевірку знань у встановленому порядку.

Розпорядчий документ щодо призначення особи, відповідальної за електрогосподарство, та особи, яка буде її заміщати, видається після успішної перевірки знань з питань технічної експлуатації електроустановок, пожежної безпеки та охорони праці і присвоєння цим особам ІV групи з електробезпеки для обслуговування електроустановок на напругу до 1000 В або V групи з електробезпеки для обслуговування електроустановок на напругу понад 1000 В.

Особа, відповідальна за електрогосподарство, повинна забезпечити розроблення і проведення відповідних організаційних і технічних заходів.

Газове господарство

Безпечну експлуатацію газового обладнання визначають вимоги «Правил безпечної експлуатації систем газопостачання» НПАОП 0.00-1.76-15.

Керівник закладу:

  • Призначає особу, відповідальну за справний технічний стан та безпечну експлуатацію газового господарства.
  • Організовує перевірку наявності або складає експлуатаційний паспорт на систему газового постачання закладу.
  • Складає договір на обслуговування газового господарства табору, або створює власну газову службу.
  • Організовує проведення очистки димових та вентиляційних каналів з оформленням відповідних актів.
  • Забезпечує подачу відповідних декларацій відповідності матеріально-технічної бази вимогам законодавства з питань охорони праці до Управління Держпраці.

Безпека експлуатації виробничого обладнання

Роботодавець повинен вживати необхідних заходів відповідно до НПАОП 0.00-7.14-17 Вимоги безпеки та захисту здоров’я під час використання виробничого обладнання працівниками, щоб виробниче обладнання, яке використовується працівниками, відповідало виконуваній роботі або було належним чином пристосоване для виконання роботи та не становило загрози їхньому життю або здоров’ю.

Під час вибору виробничого обладнання роботодавець зобов’язаний враховувати конкретні умови праці, ризики щодо безпеки, здоров’я та життя працівників, наявні на робочих місцях, та будь-які додаткові ризики, пов’язані з використанням цього виробничого обладнання.

Засоби індивідуального захисту

Забезпечення засобами індивідуального захисту (ЗІЗ) працівників, для яких їх застосування є обов’язковим під час трудового процесу, визначають Норми безплатної видачі спеціального одягу, спеціального взуття та інших засобів індивідуального захисту працівникам загальних професій різних галузей промисловості, а самі вимоги до ЗІЗ, що використовуються працівниками під час трудового процесу НПАОП 0.00-7.17-18 «Мінімальні вимоги безпеки і охорони здоров’я при використанні працівниками засобів індивідуального захисту на робочому місці».

Керівник зобов’язаний забезпечити за свій рахунок придбання, комплектування, видачу та утримання ЗІЗ відповідно до нормативно-правових актів з охорони праці та колективного договору.

Перелік основних документів з охорони праці (наказів) для дитячих закладів оздоровлення та відпочинку

  • Про створення служби охорони праці.
  • Про затвердження (на основі Типового) «Положення про порядок проведення навчання і перевірки знань з питань охорони праці працівників підприємства».
  • Про призначення осіб, відповідальних за стан охорони праці в структурних підрозділах.
  • Про призначення відповідального за електрогосподарство, газове господарство.
  • Про призначення відповідального за організацію і безпечне виконання робіт на висоті.
  • Про затвердження переліку робіт з підвищеною небезпекою та робіт, де є потреба у професійному доборі.
  • Про затвердження та введення в дію інструкцій з охорони праці.
  • Про затвердження складу комісії для перевірки знань з питань охорони праці.

Джерело: Управління Держпраці

Матеріали до теми


Про реалізацію прав працівників на безпечні умови праці
Систематичний і достовірний збір даних про стан охорони праці і травматизм на виробництві є об’єктивним підґрунтям для здійснення аналізу всіх ...
Щодо безпеки праці на підприємстві з постачання теплової енергії
Фахівцями Південно-Східного міжрегіонального управління Державної служби з питань праці було проведено інформаційно-роз’яснювальну роботу з працівниками теплопостачального підприємства після закінчення опалювального ...