...

Особливості підтвердження стажу роботи на посадах, що дають право на призначення пенсії на пільгових умовах


Верховний Суд висловив позицію щодо підтвердження стажу роботи на посадах, що дають право на призначення пенсії на пільгових умовах. Відповідну постанову у справі № 227/4273/16-а КАС ВС ухвалив 23 вересня 2021 року.

Суть справи: громадянин звернувся з позовом до суду, в якому просив визнати незаконним та скасувати рішення Добропільського об’єднаного управління Пенсійного фонду України Донецької області про відмову в призначенні пенсії, зобов’язати відповідача зарахувати до пільгового стажу роботи відповідні періоди роботи на гідрошахті «Красноармійська» та періоди роботи стволовим підземним у ТОВ «Техіновація», а також призначити пенсію відповідно до ст. 14 Закону України «Про пенсійне забезпечення».

Відмовляючи в задоволенні позову, суди попередніх інстанцій виходили з відсутності необхідного пільгового стажу в підземних роботах — 25 років.

Позивач не погодився з такими рішеннями судів і оскаржив їх до Верховного Суду.

Верховний Суд задовольнив касаційну скаргу, скасував рішення судів попередніх інстанцій та ухвалив нове рішення — про задоволення позову.

Суд зазначив, що Порядок підтвердження періодів роботи, що зараховуються до трудового стажу для призначення пенсії на пільгових умовах або за вислугу років, затверджений постановою Правління Пенсійного фонду від 10 листопада 2006 року № 18-1, визначає механізм підтвердження періодів роботи, що зараховуються до трудового стажу для призначення пенсії на пільгових умовах або за вислугу років, установленої для окремої категорії працівників у разі ліквідації підприємства, установи та організації без визначення правонаступника.

Відповідно до п. 3 цього Порядку підтвердження періодів роботи, що дає право на призначення пенсії на пільгових умовах або за вислугу років, здійснюється комісіями з питань підтвердження стажу роботи на посадах, що дають право на призначення пенсії на пільгових умовах або за вислугу років.

Суд дійшов висновку, що необхідність звернення до комісії з питань підтвердження стажу роботи на посадах, що дають право на призначення пенсії на пільгових умовах або за вислугу років є лише в тому випадку, коли в трудовій книжці відсутні дані про безпосередню зайнятість протягом повного робочого дня у виробництві зі шкідливими умовами праці.

Проте в цій справі в трудовій книжці позивача чітко зазначено періоди роботи, її характер, що виключає необхідність звернення до комісії з питань підтвердження стажу роботи на посадах, що дають право на призначення пенсії на пільгових умовах або за вислугу років при Головному управлінні Пенсійного фонду України в Донецькій області. Отже, період роботи позивача на гідрошахті «Красноармійська» підлягає включенню до пільгового стажу.

Крім того, колегія суддів зауважила, що шахта «СвятоПокровська» ТОВ «Техіновація» (на якій працював позивач, перебуваючи у трудових відносинах із ТОВ «Техіновація») включена до Переліку вуглевидобувних підприємств, розташованих на підконтрольній українській владі території.

З урахуванням того, що до пільгового стажу позивача також підлягають зарахуванню відповідні періоди роботи на гідрошахті «Красноармійська» та в ТОВ «Техіновація», що в сукупності становить більше ніж необхідних 25 років, вказане свідчить про наявність у позивача передбаченого ст. 14 Закону України «Про пенсійне забезпечення» права на призначення пенсії на пільгових умовах.

Джерело: Верховний Суд

Матеріали до теми


Кабмін скасував мораторій на окремі види перевірок під час воєнного стану: який бізнес в зоні ризику
Кабмін 8 березня прийняв Постановою № 261, якою поновив заходи державного нагляду (контролю) і державного ринкового нагляду в умовах воєнного ...
Аграрії, активи яких залишилися на ТОТ або в зоні активних бойових дій, зможуть заморозити повернення державного кредиту
Про напрацювання відповідних змін до постанови Кабміну повідомили учасники наради із проблемних питань аграрного бізнесу в умовах війни. Засідання відбулося ...
Тепер підприємцям можна використовувати в торговельних марках тризуб
Українські підприємці зможуть офіційно використовувати в своїх торговельних марках назву держави, її міжнародний код, а також імітацію малого Державного Герба. ...
Документи, що набувають чинності у березні 2024 року
Представляємо перелік документів, які набувають чинності у березні 2024 року. Будівництво ДСТУ 9233:2023 Профілі сталеві холодногнуті несні та армувальні конструктивних ...