...

Роботодавці, пам’ятайте про обов’язок проведення медоглядів працівників!


Роботодавці, пам’ятайте про обов’язок проведення медоглядів працівників!

Держпраці нагадує роботодавцям, що до 1 грудня поточного року необхідно забезпечити подачу документів для визначення категорій працівників, які підлягають попередньому (періодичним) медичному огляду.

Процедура проведення медоглядів визначена Порядком проведення медичних оглядів працівників певних категорій, затверджений наказом Міністерства охорони здоров’я України від 21.05.2007 р. № 246 (далі — Порядок).

На роботодавця покладається обов’язок створити на робочому місці безпечні та здорові умови праці. Важливою умовою цього є організація медичних оглядів своїх працівників. З процедурою проведення попередніх та періодичних медичних оглядів можна ознайомитися за посиланням.

Вчасно проведений медогляд дає змогу виявити на ранніх стадіях загальні, професійні, інфекційні захворювання, а іноді і врятувати людське життя. Аналіз медичних висновків дає змогу відслідкувати динаміку зміни стану здоров’я працівника. Роботодавець може вчасно зреагувати у разі погіршення самопочуття шляхом переведення на більш просту роботу.

У деяких випадках медичний огляд може показати небезпеку продовження роботи на посаді, в такому випадку необхідно миттєво усувати небезпечні фактори.

З метою покращення здоров’я працівників роботодавець розробляє індивідуальні та групові заходи з охорони здоров’я та реабілітаційні заходи працівникам, що віднесені за результатами медичного огляду до групи ризику, проводить відповідні оздоровчі заходи.

Щоб з’ясувати, чи зможе майбутній працівник виконувати свої професійні обов’язки без погіршення стану здоров’я для деяких спеціальностей необхідно також організовувати попередні медичні огляди.

Джерело: Управління Держпраці

Матеріали до теми


Ким встановлюється діагноз гострого професійного захворювання (інтоксикації)?
Діагноз гострого професійного захворювання (інтоксикації) встановлюється лікарем закладу охорони здоров’я, до якого звернувся пацієнт за медичною допомогою, в разі наявності ...
Передрейсові медичні огляди водіїв як запорука успішних перевезень
Підприємці та працівники, які здійснюють перевезення пасажирів, отримали роз’яснення від посадовця Центрально-Західного міжрегіонального управління Держпраці та соціальних партнерів щодо вимог ...
Відшкодування працівнику оплаченого попереднього медогляду: чи буде ПДФО
Сума такого відшкодування включається до загального місячного оподатковуваного доходу працівника як додаткове благо і оподатковується ПДФО на загальних підставах. Оподаткування ...