...

Як діяти роботодавцю з працівниками, які ухиляються від обов’язкової вакцинації?


Мінекономіки листом від 03.11.2021 р. № 4706-06/52950-03 навело алгоритм дій роботодавця відносно осіб, які не дотримуються вимог щодо обов’язкової вакцинації проти COVID-19.

З урахуванням норм постанови КМУ «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 9 грудня 2020 р. N 1236» від 20 жовтня 2021 р. № 1096, Мінекономіки пропонує наступний алгоритм:

1. Роботодавець (з Переліку) має поінформувати всіх працівників (без винятку) про:

  • необхідність отримання обов’язкового профілактичного щеплення проти гострої респіраторної хвороби COVID-19;
  • можливі місця (пункти) проведення обов’язкового профілактичного щеплення проти гострої респіраторної хвороби COVID-19;
  • правові наслідки у разі відмови або ухилення від обов’язкового проведення профілактичного щеплення проти гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2 (відсторонення від роботи).

2. За можливості здійснити заходи, спрямовані на організацію проведення обов’язкових профілактичних щеплень працівників проти гострої респіраторної хвороби COVID-19 та іншу допомогу працівникам, з метою сприяння їх проведенню.

3. Задокументувати шляхом складання відповідного акта випадки ухилення або відмови працівників від проходження щеплення. У разі наявності абсолютних протипоказань до проведення профілактичних щеплень проти COVID-19 — отримати копію висновку лікаря щодо наявності протипоказань до вакцинації проти гострої респіраторної хвороби COVID-19 (форма № 028-1/о), виданого закладом охорони здоров’я.

4. У разі наявності задокументованих випадків ухилення або відмови працівника від проходження щеплення та якщо з моменту набуття чинності [08.11.2021 р. — Ред.] норм наказу МОЗ від 04.10.2021 р. № 2153 працівник продовжує ухилятись або відмовлятись від щеплення за відсутності протипоказань, роботодавець відсторонює працівника від роботи шляхом видання наказу (розпорядження) з обов’язковим доведенням його до відома особи, яка відсторонюється, не пізніше дня видання такого документа у встановленому порядку. Строк відсторонення встановлюється до усунення причин, що його зумовили.

5. За інформацією Міністерства охорони здоров’я України отримання однієї дози дводозної вакцини проти COVID-19 не вважається ухиленням або відмовою працівника від проходження щеплення, а відтак не може бути підставою для відсторонення.

6. Питання оплати періоду відсторонення необхідно вирішувати з урахуванням норм ч. 1 ст. 94 КЗпП та ч. 1 ст. 1 Закону про оплату праці.

Оскільки під час відсторонення працівник тимчасово увільняється від виконання своїх трудових обов’язків та не виконує роботу, то за загальним правилом такому працівникові заробітна плата в період відсторонення не виплачується, якщо інше не встановлено законодавством.

Законодавством прямо не передбачено обов’язку роботодавця щодо збереження за працівником заробітної плати на період його відсторонення від роботи у зв’язку з відмовою або ухиленням від проведення обов’язкових профілактичних щеплень проти гострої респіраторної хвороби COVID-19.

Водночас колективним та/або трудовим договором, рішенням роботодавця в межах компетенції може бути передбачено і інші умови.

7. Після усунення обставин, що обумовили відсторонення від роботи (закінчення дії карантину або отримання особою щеплення проти гострої респіраторної хвороби COVID-19) працівник має бути допущений до роботи.

Джерело: ЛІГА:ЗАКОН

Матеріали до теми


Аграрії, активи яких залишилися на ТОТ або в зоні активних бойових дій, зможуть заморозити повернення державного кредиту
Про напрацювання відповідних змін до постанови Кабміну повідомили учасники наради із проблемних питань аграрного бізнесу в умовах війни. Засідання відбулося ...
Тепер підприємцям можна використовувати в торговельних марках тризуб
Українські підприємці зможуть офіційно використовувати в своїх торговельних марках назву держави, її міжнародний код, а також імітацію малого Державного Герба. ...
Документи, що набувають чинності у березні 2024 року
Представляємо перелік документів, які набувають чинності у березні 2024 року. Будівництво ДСТУ 9233:2023 Профілі сталеві холодногнуті несні та армувальні конструктивних ...
У Раді зареєстрували новий законопроєкт про перевірки на мобінг на роботі: подробиці
У Верховній раді зареєстрували новий законопроєкт про розблокування позапланових перевірок за заявою працівника або профспілки для вивчення випадків мобінгу на ...