Ощадливе використання електроенергії дозволить зменшити обсяги відключень


Ощадливе використання електроенергії дозволить зменшити обсяги відключень

В енергосистемі майже упродовж усієї доби спостерігається дефіцит генеруючих потужностей, який виник через атаки ворога на енергетичну інфраструктуру, але про тотальний блекаут не йдеться. Наразі ситуація контрольована. Про це повідомив голова Держенергонагляду Руслан Слободян в ефірі національного телемарафону «Єдині новини».

Він зазначив, що в останні дні дефіцит електроенергії посилився внаслідок певного зменшення виробництва електроенергії сонячними станціями через хмарну погоду, а також у зв’язку із завершенням весняного водопілля та зниженням рівня води скоротилася генерація гідроелектростанціями. Тож на сьогодні є потреба ощадливого використання електроенергії.

Читайте також: Безпека праці під час аварійного відключення світла

«В умовах дефіциту електроенергії це дасть можливість скоротити тривалість погодинних відключень. Тож вкотре закликаю усіх споживачів до ощадливого використання електроенергії. Це стосується як бізнесу, так і побутових споживачів», – наголосив Руслан Слободян.

Щодо проходження осінньо-зимового періоду Голова зазначив, що взимку, на жаль, повністю уникнути відключень не вдасться. «Ситуація не є статичною, тож прогнозувати, якою буде зима наразі не зовсім правильно. Є два головних чинники, які протилежно спрямовані. Українські енергетики працюють на якнайшвидше відновлення усіх енергооб’єктів. Водночас ворог намагається ці об’єкти знищити. Ситуація на початок зими залежатиме від того, скільки генеруючих потужностей вдалося відновити і скільки пошкоджено», – зауважив він.

 

Телефонна консультація з охорони праці і пожежної безпеки
Для довідок: 0 (800) 219-977 • E-mail: podpiska@mediapro.com.ua

Руслан Слободян наголосив, що сьогодні посилення засобів протиповітряної оборони має бути в пріоритеті, оскільки важливо не тільки відновити енергетичні об’єкти, а й захистити їх від можливих ударів.

Щодо підвищення тарифу на електроенергію очільник відомства зазначив, що це рішення прийнято з огляду на недостатній фінансовий ресурс для відновлення пошкоджених енергооб’єктів.

«Нещодавно Уряд виділив кошти на відновлення генеруючих потужностей на державних підприємствах. Але оскільки кошти держбюджету фактично у повному обсязі йдуть на фінансування витрат, пов’язаних з воєнними діями, прийнято рішення про підвищення тарифу. Кошти, які надійдуть від цього підвищення, першочергово будуть спрямовані на відновлення генеруючих потужностей державних компаній», – повідомив Руслан Слободян.

Також нагадав, що Держенергонагляд здійснює моніторинг забезпечення максимально можливого рівномірного розподілу часу знеструмлення споживачів протягом доби.

Читайте також: Куди рухається сонячна енергетика в Україні та світі. Які можливості в цій сфері існують для бізнесу

За його словами, зросла кількість скарг, які надходять до відомства з питань справедливості розподілу електроенергії під час погодинних відключень. Кожна скарга розглядається індивідуально. У разі виявлення випадків нерівномірного розподілу вживаються заходи для усунення несправедливості.

Він зазначив, що представництва інспекції є в кожній області, й громадяни мають можливість звернутися до територіального представництва або центрального офісу письмово, електронною поштою або через «гарячу» лінію.

Джерело: Урядовий портал

Проведення заходів державного контролю. Що необхідно знати. Практикум

Матеріали до теми


Ситуація з постачанням електроенергії залишатиметься складною
Найближчі півтора місяця ситуація з постачанням електроенергії залишатиметься складною. У Держенергонагляді спрогнозували коли зменшаться відключення світла. Пом’якшення графіків відключень очікується ...
Про застосування санітарних норм щодо перевищення рівня шуму від генераторів: роз’яснення МОЗ
ЗАПИТАННЯ Чи передбачено штрафи для власників генераторів за перевищення рівня шуму під час роботи приладів з огляду на чинні санітарно-гігієнічні ...