Організація безпечної роботи на деревообробних верстатах


Організація безпечної роботи на деревообробних верстатах

Робота на деревообробних верстатах супроводжується, як правило, високим рівнем травматизму, що говорить про необхідність ретельній організації заходів безпеки на будь-якому підприємстві, яке відноситься до цієї галузі.

Чинниками першорядної ваги, що впливають на рівень безпеки праці, є рівень кваліфікації персоналу, технологічні особливості устаткування, проведення інструктажів з техніки безпеки і дотримання посадових інструкції. Враховуючи усе вище зазначене, можна зробити висновок, що для зниження рівня виробничого травматизму на підприємствах деревообробної галузі, потрібний контроль за справним станом усього виробничого устаткування, і також його відповідність сучасним стандартам якості та безпеки.

До роботи повинні допускатися тільки особи, яким виповнилось 18 років, пройшли спеціальне навчання, первинний інструктаж з техніці безпеки та забезпеченні в повному обсязі спеціальнім одягом та взуттям, а також засобами індивідуального захисту. Для кожного працівника має бути затверджений графік проходження повторних інструктажів.

На виробництві повинен бути контроль, спрямований на те, щоб кожен працівник робив тільки ту роботу, яка йому доручена, і його кваліфікація повинна відповідати складності завдання.

Робоче місце повинне знаходитися у повному порядку, не засмічено і оснащено засобами пожежогасінні, виробниче устаткування перед початком зміни перевіряється на справність як механічної, так і електротехнічної частини. Включати устаткування слід, тільки повністю переконавшись у відсутності людей в небезпечній зоні.

При роботі на деревообробному верстаті працівник зобов’язаний:

  • використовувати спеціальний одяг та взуття, а також засоби індивідуального захисту;
  • виконувати вказівки по обслуговуванню верстатів, викладені в паспорті або технічному описі верстата, а також вимоги попереджувальних таблиць, наявних на верстаті;
  • встанавлювати різальний інструмент, міняти заготівлю тільки після повної зупинки верстата;
  • забороняється обробляти заготівлі коротше мінімальної довжини, встановленої для цього верстата(відстань між переднім і заднім вальцями);
  • забороняється працювати в рукавицях при поданні пиломатеріалу в частину деревообробних верстатів, що ріжеться;
  • під час роботи персонал зобов’язаний стежити за справністю обгороджування ножового валу, а також щоб була захищена неробоча частина ножового валу;
  • усі струмопровідні дроти для забезпечення надійного захисту їх від механічних ушкоджень мають бути поміщені в металеві труби, що мають заземлення і укладені в ніші, що закриваються.

При виникненні неполадок при роботі устаткування, засміченні його робочих частин і виникненні інших чинників, що перешкоджають роботі, слід повністю зупинити технологічну лінію і відключити її від електропостачання, перш ніж приступати до усунення причин простою. Прибирання відходів повинне робитися тільки за допомогою спеціальних інструментів (гачків, лопат і інших).

Після закінчення робочої зміни усі відходи мають бути прибрані, устаткування відключене, інструменти оглянуті на предмет справності і повернені туди, де вони зберігаються, а робоче місце приведене в порядок. Робітникам слід переодягнутися з робочого одягу і по можливості прийняти душ.

Джерело: Управління Держпраці

Матеріали до теми


Про реалізацію прав працівників на безпечні умови праці
Систематичний і достовірний збір даних про стан охорони праці і травматизм на виробництві є об’єктивним підґрунтям для здійснення аналізу всіх ...
Щодо безпеки праці на підприємстві з постачання теплової енергії
Фахівцями Південно-Східного міжрегіонального управління Державної служби з питань праці було проведено інформаційно-роз’яснювальну роботу з працівниками теплопостачального підприємства після закінчення опалювального ...