...

Медичні огляди водіїв: хто проводить?


Медичні огляди водіїв: хто проводить?

У закладі є декілька водіїв. Хто та як саме має проводити медичні огляди таких робітників до початку рейсу?

Зверніть увагу, що на сьогодні чинним є Положення про медичний огляд кандидатів у водії та водіїв транспортних засобів, затверджене спільним наказом МОЗ і МВС від 31.01.2013 р. № 65/80. Відповідно до цього Положення медичні огляди розподіляються на попередні, періодичні, щозмінні передрейсові та післярейсові, а також позачергові огляди.

Попередній, періодичний та позачерговий медогляди проводяться в закладі охорони здоров’я медичною комісією. До складу комісії входять: лікар-терапевт (голова комісії), лікар-невропатолог, лікар-отоларинголог, лікар-офтальмолог, лікар-хірург.

Проведення щозмінних передрейсових і післярейсових медоглядів водіїв автотранспортних засобів здійснюється у відведеному спеціальному приміщенні. Приміщення має бути оснащене відповідно до «Табеля оснащення постійного спеціального приміщення для проведення щозмінного передрейсового та післярейсового медичних оглядів водіїв транспортних засобів». Щозмінний передрейсовий медогляд проводиться для водіїв автотранспортних засобів перевізника безпосередньо перед їх виїздом у рейс.

Щозмінні передрейсові та післярейсові медичні огляди водіїв автотранспортних засобів проводяться в індивідуальному порядку. Під час огляду присутність сторонніх осіб забороняється.

Під час проведення медогляду медпрацівник: здійснює опитування водія щодо його самопочуття, настрою, тривалості сну, наявності або відсутності скарг на стан здоров’я; звертає увагу на те, як обстежуваний заходить до кабінету, на характер ходи, його зовнішній вигляд та поведінку, уважно оглядає стан шкіри водія, наявність подряпин, синців, розчухів, слідів від ін’єкцій, почервоніння або блідість шкіри тощо. Температура тіла вимірюється за наявності об’єктивних показників. Перевіряється наявність симптомів гострого захворювання або загострення хронічного захворювання, на що може вказувати підвищення температури тіла понад 37,2 °С, скарги на погане самопочуття, загальну слабкість, головний або зубний біль, гострі болі очей, болі в ділянці вуха, грудної клітки, черевної порожнини тощо.

Під час огляду обов’язково вимірюють артеріальний тиск та частоту скорочень серця.

Джерело: Баланс-Бюджет

Матеріали до теми


Ким встановлюється діагноз гострого професійного захворювання (інтоксикації)?
Діагноз гострого професійного захворювання (інтоксикації) встановлюється лікарем закладу охорони здоров’я, до якого звернувся пацієнт за медичною допомогою, в разі наявності ...
Передрейсові медичні огляди водіїв як запорука успішних перевезень
Підприємці та працівники, які здійснюють перевезення пасажирів, отримали роз’яснення від посадовця Центрально-Західного міжрегіонального управління Держпраці та соціальних партнерів щодо вимог ...
Відшкодування працівнику оплаченого попереднього медогляду: чи буде ПДФО
Сума такого відшкодування включається до загального місячного оподатковуваного доходу працівника як додаткове благо і оподатковується ПДФО на загальних підставах. Оподаткування ...